Kolumne
  • ČUJEM I ZABORAVIM. VIDIM I SJETIM SE.ČINIM I SHVAĆAM. (KONFUCIJE)

Učitaj drugu misao

Najnovija kolumna

Radujmo se jeseni (kako se vratiti u puni ritam radnih obaveza nakon ljetnog odmora)

U cipeli ste pronašli kamenčić koji vas je podsjetio na žalo na kojem ste i ove godine proveli duge sate upijajući zrake sunca i odmarajući tijelo i dušu. Na nogama vam je cijelo ljeto bila laganija obuća, a sada će (opet) trebati vezati cipele. A i jakna vam je nekako prekruta. Sputava vas. Ljeto je na izmaku, a godišnji odmor iza vas (već ste ga i zaboravili). Vraćate se (polako) u stvarnost. Budilica je ponovno u funkciji. Radne obaveze, nova školska godina, gužve u prometu. Stiže jesen.

više >>

Zimsko vrijeme i raspoloženje (4/3/2012)

PITANJE: Od kako je počelo lošije vrijeme i ja se lošije osjećam. Potpuno sam bezvoljna i treba mi puno više vremena za sve aktivnosti koje trebam obaviti. I ne samo to, potrebno mi je više vremena da ujutro profunkcioniram, nego kada su dani dulji. Kada se probudim, a vani je mrak i kada po mraku dođem kući, uhvati me malodušnost. Možda je bolje reći da mi se ništa ne da i da se teško motiviram i na redovne aktivnosti (osobito odlazak na posao). Ovo me sivilo, čak i kada ne pada kiša, ubija, čini me bezvoljnom i sjetnom. Znam da će sa prvim zrakama sunca sve biti bolje, ali željela bih ne ovisiti toliko o godišnjem dobu ili vremenskim prilikama. Što mi predlažete kako bih se i u dugim zimskim večerima osjećala poletno kao i ljeti?

Meteropat


Priroda, kojoj kao ljudska bića i sami pripadamo, prolazi kroz stalne cikluse buđenja u proljeće, rasta u ljetnom periodu, punine i bogatstva tijekom jeseni i mirovanja za vrijeme zime. Nekada je čovjek živio sjedinjen sa prirodom, a danas se često od nje udaljava, želeći zavladati njome, ili se pak osjeća odvojenim, jer silno želi iskoristiti (svoje vrijeme) što bolje može. No, u tome se skriva i paradoks. Živeći u prirodi i sa prirodom, zajedno se sa njom moramo prilagođavati onome što nam prirodni ciklusi donose, da bismo tako koristili i mogućnost da raspodijelimo svoje snage i tijekom faze smirenja obnovimo svoju energiju. Taj se prirodni ciklus sada sve više i više okreće protiv čovjeka.
Razvoj civilizacije i tehnološka pomagala, uz koje težimo tome da naš život pretvarimo u ugodu, pomalo su nas iskvarili. Razmaženi smo, jer stalno želimo živjeti u izobilju. Želimo da nam tijekom čitave godine bude jednako toplo, željeli bismo imati osvjetljenu okolinu 24 sata dnevno, težimo tome i da djelujemo bez prestanka. No, kao i sve ostalo i te ljudske težnje imaju svoju cijenu.

Kada govorite o lošem raspoloženju dolaskom zime, to me podsjeća na mit o Demetri, koja je, nakon što joj je bog podzemlja Had, oteo kćer Persefonu, pala u depresiju i kao posljedicu njene nebrige o prirodi, zavladala je zima, pustoš i sivilo, o kojem i vi govorite. Poistovjetivši se sa Demetrom i vi dolazak zime proživljavate kao posljedicu gubitka, tuge i bezperspektivnosti.

Predlažem vam da prepoznate početne uzroke svog neraspoloženja, koji mogu biti raznovrsni, kako bi im doskočili prije nego se „razmašu“. Najčešće je riječ o nedostatku kvalitetnog odmora. Ukoliko je riječ o neispavanosti, krenite ranije na noćni odmor i omogućite si dovoljno sna (možda vam treba više nego do sada, ili više od prosječnih 6-8 sati potrebnih odrasloj radno aktivnoj osobi). Možda je riječ o potrebi za dubljim opuštanjem, pa vam preporučujem neku od tehnika mentalne relaksacije. Meditacija je jedna od vjerojatno najkvalitetnijih načina relaksacije duha, koju i medicina prihvaća kao svakodnevnu ljudsku potrebu. Kada meditaciju povežete i sa brigom o tijelu, nameće se ideja da se barem tri puta tjedno bavite jogom. Poštujte potrebe svojeg tijela i kvalitetnim načinom prehrane.

No, čovjek je i društveno biće, pa nemojte zanemariti niti njegovanje odnosa sa drugim ljudima, osobito s onima koje smatrate bliskima, bez obzira u kojem ste životnom razdoblju.

Jedan od važnijih uzroka lošem raspoloženju može biti i – dosada. Počnite se više zabavljati i više se smijte.

No, nije čudno da vas lošije raspoloženje hvata u duljim razdobljima u kojima nema sunca. Sunce je važan izvor života svima koji naseljavaju planetu Zemlju, pa tako i ljudskoj vrsti. Možda ne bi bilo loše izložiti svoje tijelo utjecaju umjetnog izvora ultraljubičastog zračenja – pa posjetite solarij kako bi u nedostatku prirodnih, tijelo upilo potrebnu dozu umjetnih „sunčevih“ zraka. Ili otputujte na kraći odmor u toplije krajeve. Sa sunčanjem, naravno, oprezno. Ne dopustite da se riješite lošeg raspoloženja, a zaradite oštećenja na koži. Sjetite se upozorenja o oštećenoj atmosferi zbog koje smo izloženiji lošim utjecajima sunčevih zraka.

Dobro je što uviđate da ste, zbog nekog razloga, lošije raspoloženi, pa čak i kada to povezujete sa lošim vremenskim uvjetima, kojima smo u zimskim mjesecima prirodno izloženi. Prepoznavanje ranih simptoma lošeg raspoloženja bit će vam lakše ukoliko vježbate živjeti u sadašnjem trenutku.

Ukoliko vam ništa od ovih prijedloga ne pomogne, potražite pomoć liječnika. Možda se ne radi samo o promjeni koju u vama izaziva aktiviranje arhetipa Demetre. Depresija je bolest koja može bitno narušiti kvalitetu vašeg života, ne oklijevajte već potražite pomoć. Što ranije otkrijete uzroke, brže ćete naći izlaz.<< nazad na kolumne