Kolumne
  • CILJ JE ŽIVOT U KOJEM POSAO DOŽIVLJAVATE KAO ISPUNJENJE, NE MISLEĆI NA ZARADU.

Učitaj drugu misao

Najnovija kolumna

Uspješan plan za mirovinu? Planirajte svoju mirovinu dok ste još mladi

Mirovina!? Mislite li na to kako ćete jednog dana živjeti kada ne budete zarađivali? Nemojte se ponašati kao da vas nitko nije upozorio. Štedite, privređujte, mudro raspolažite onime što imate i ne dajte se navesti na tanak led potrošakog mentaliteta. Sada je vrijeme da planirate svoj život, čak i ako ste do sada donijeli pokoju krivu odluku.

više >>

Zimsko vrijeme i raspoloženje (4/3/2012)

PITANJE: Od kako je počelo lošije vrijeme i ja se lošije osjećam. Potpuno sam bezvoljna i treba mi puno više vremena za sve aktivnosti koje trebam obaviti. I ne samo to, potrebno mi je više vremena da ujutro profunkcioniram, nego kada su dani dulji. Kada se probudim, a vani je mrak i kada po mraku dođem kući, uhvati me malodušnost. Možda je bolje reći da mi se ništa ne da i da se teško motiviram i na redovne aktivnosti (osobito odlazak na posao). Ovo me sivilo, čak i kada ne pada kiša, ubija, čini me bezvoljnom i sjetnom. Znam da će sa prvim zrakama sunca sve biti bolje, ali željela bih ne ovisiti toliko o godišnjem dobu ili vremenskim prilikama. Što mi predlažete kako bih se i u dugim zimskim večerima osjećala poletno kao i ljeti?

Meteropat


Priroda, kojoj kao ljudska bića i sami pripadamo, prolazi kroz stalne cikluse buđenja u proljeće, rasta u ljetnom periodu, punine i bogatstva tijekom jeseni i mirovanja za vrijeme zime. Nekada je čovjek živio sjedinjen sa prirodom, a danas se često od nje udaljava, želeći zavladati njome, ili se pak osjeća odvojenim, jer silno želi iskoristiti (svoje vrijeme) što bolje može. No, u tome se skriva i paradoks. Živeći u prirodi i sa prirodom, zajedno se sa njom moramo prilagođavati onome što nam prirodni ciklusi donose, da bismo tako koristili i mogućnost da raspodijelimo svoje snage i tijekom faze smirenja obnovimo svoju energiju. Taj se prirodni ciklus sada sve više i više okreće protiv čovjeka.
Razvoj civilizacije i tehnološka pomagala, uz koje težimo tome da naš život pretvarimo u ugodu, pomalo su nas iskvarili. Razmaženi smo, jer stalno želimo živjeti u izobilju. Želimo da nam tijekom čitave godine bude jednako toplo, željeli bismo imati osvjetljenu okolinu 24 sata dnevno, težimo tome i da djelujemo bez prestanka. No, kao i sve ostalo i te ljudske težnje imaju svoju cijenu.

Kada govorite o lošem raspoloženju dolaskom zime, to me podsjeća na mit o Demetri, koja je, nakon što joj je bog podzemlja Had, oteo kćer Persefonu, pala u depresiju i kao posljedicu njene nebrige o prirodi, zavladala je zima, pustoš i sivilo, o kojem i vi govorite. Poistovjetivši se sa Demetrom i vi dolazak zime proživljavate kao posljedicu gubitka, tuge i bezperspektivnosti.

Predlažem vam da prepoznate početne uzroke svog neraspoloženja, koji mogu biti raznovrsni, kako bi im doskočili prije nego se „razmašu“. Najčešće je riječ o nedostatku kvalitetnog odmora. Ukoliko je riječ o neispavanosti, krenite ranije na noćni odmor i omogućite si dovoljno sna (možda vam treba više nego do sada, ili više od prosječnih 6-8 sati potrebnih odrasloj radno aktivnoj osobi). Možda je riječ o potrebi za dubljim opuštanjem, pa vam preporučujem neku od tehnika mentalne relaksacije. Meditacija je jedna od vjerojatno najkvalitetnijih načina relaksacije duha, koju i medicina prihvaća kao svakodnevnu ljudsku potrebu. Kada meditaciju povežete i sa brigom o tijelu, nameće se ideja da se barem tri puta tjedno bavite jogom. Poštujte potrebe svojeg tijela i kvalitetnim načinom prehrane.

No, čovjek je i društveno biće, pa nemojte zanemariti niti njegovanje odnosa sa drugim ljudima, osobito s onima koje smatrate bliskima, bez obzira u kojem ste životnom razdoblju.

Jedan od važnijih uzroka lošem raspoloženju može biti i – dosada. Počnite se više zabavljati i više se smijte.

No, nije čudno da vas lošije raspoloženje hvata u duljim razdobljima u kojima nema sunca. Sunce je važan izvor života svima koji naseljavaju planetu Zemlju, pa tako i ljudskoj vrsti. Možda ne bi bilo loše izložiti svoje tijelo utjecaju umjetnog izvora ultraljubičastog zračenja – pa posjetite solarij kako bi u nedostatku prirodnih, tijelo upilo potrebnu dozu umjetnih „sunčevih“ zraka. Ili otputujte na kraći odmor u toplije krajeve. Sa sunčanjem, naravno, oprezno. Ne dopustite da se riješite lošeg raspoloženja, a zaradite oštećenja na koži. Sjetite se upozorenja o oštećenoj atmosferi zbog koje smo izloženiji lošim utjecajima sunčevih zraka.

Dobro je što uviđate da ste, zbog nekog razloga, lošije raspoloženi, pa čak i kada to povezujete sa lošim vremenskim uvjetima, kojima smo u zimskim mjesecima prirodno izloženi. Prepoznavanje ranih simptoma lošeg raspoloženja bit će vam lakše ukoliko vježbate živjeti u sadašnjem trenutku.

Ukoliko vam ništa od ovih prijedloga ne pomogne, potražite pomoć liječnika. Možda se ne radi samo o promjeni koju u vama izaziva aktiviranje arhetipa Demetre. Depresija je bolest koja može bitno narušiti kvalitetu vašeg života, ne oklijevajte već potražite pomoć. Što ranije otkrijete uzroke, brže ćete naći izlaz.<< nazad na kolumne