Kolumne
  • CILJ JE ŽIVOT U KOJEM POSAO DOŽIVLJAVATE KAO ISPUNJENJE, NE MISLEĆI NA ZARADU.

Učitaj drugu misao

Najnovija kolumna

Uspješan plan za mirovinu? Planirajte svoju mirovinu dok ste još mladi

Mirovina!? Mislite li na to kako ćete jednog dana živjeti kada ne budete zarađivali? Nemojte se ponašati kao da vas nitko nije upozorio. Štedite, privređujte, mudro raspolažite onime što imate i ne dajte se navesti na tanak led potrošakog mentaliteta. Sada je vrijeme da planirate svoj život, čak i ako ste do sada donijeli pokoju krivu odluku.

više >>

Žensko suparništvo (28/2/2018)

Žensko suparništvo

Sve češće čujem komentare kako žene jedna drugu nerijetko doživljavaju kao konkurenciju, dok se muškarci drže zajedno. Muškarci, koliko god bili zatvoreni i “cijepljeni” od emocija, u krizi se ipak znaju češće skupiti i u timu rješavati zadatke, probleme i prepreke, dok je, čini se, ženama, to veći izazov. Oni su “dečki», «braća po oružju», ekipa, a one – suparnice. Jesu li uzroci tim razlikama u načinu odgoja, stereotipima kojima smo izloženi, osjećaj vlastite vrijednosti ili pak sumnje u nju? Žene i ljubavnice; prijateljice koje jedna drugoj otimaju partnere! Zašto to natjecanje među ženama, osobito kada je riječ o privatnoj sferi, obitelji ili prijateljstvu, zna zadati teških rana? Je li pojavom feminizma ženska solidarnost povećana ili je to samo mit?

Odrastanje svakog ljudskog bića prati igra i druženje sa vršnjacima. U jednoj se fazi života okrećemo više onima istog spola i razvijamo prva prava prijateljstva. 

Za djevojčice taj je period faza rane adolescencije (10-14 godina), burnog razdoblja kada se u ljudskom organizmu odvija prava mala drama - ulazak u pubertet, period prelaska iz djetinjstva u mladenaštvo. Kako se, u prosjeku, djevojčice brže razvijaju, vršnjaci suprotnog spola postaju im nezanimljivi, pa se okreću onima sa kojima ostvaruju više interesa i razumijevanja. To je period kada se razvijaju i intenziviraju prva prijateljstva. Neka od njih  traju, ali čak i ako su prolazna, bitno utječu na naš kasniji odnos među ženama. Osobito je to važno kada odrastemo i kada potrebna suradnja zna doživjeti svoju suprotnost, te nerijetko postaje suparništvo. 

O toj temi piše Susan Shapiro Barash, socijalna antropologinja, u jednoj od svojih knjiga posvećenoj međusobnom odnosu, položaju i ponašanju žena u modernoj zapadnoj civilizaciji (Tripping the Prom Queen, St.Martin’s Press, 2007.). Autorica u međuženskim odnosima, temeljem svojih istraživanja na tisućama žena, prepoznaje više natjecanja nego suradnje, a  pri tom razlikuje tri stupnja:  konkurenciju, zavist i ljubomoru. Krenimo od najmanje intenzivnog i negativnog.

Konkurencija je najblaži oblik natjecanja koje se razvija među ženama pri kojoj kao da poručujemo jedna drugoj: «Borit ću se s tobom za ono što sama želim!». Počinjemo se natjecati za nešto što želimo ostvariti, imati ili biti. Kada je pokretač potreba da osvojimo nešto što bi umjesto nas mogli osvojiti drugi, a da se pri tome ipak držimo pravila fair play-a, možemo kod sebe razviti nove vještine, doći do nove kvalitete, pa je u tom smislu natjecanje pozitivno. Pobijedi bolji! Često taj poriv da konkuriramo ipak izazove negativni dio nas, ako nam zamagli pogled i ako nas obuzme raspoloženje «cilj ne bira sredstva»! Druga strana, cijeneći prijateljstvo može se povući pred konkurencijom, prepuštajući (ma koliko nevoljko) bez borbe konkurentici željeno. One žene koje pak ne prezaju ni pred čim, želeći isto što i druga žena, prijateljstvo lako odgurnu, pokušavajući na temelju vlastitih prednosti osvojiti to što im važno. Najčešće se ova “borba” vodi oko nekog muškarca, no nije isključena niti borba za poziciju ili radno mjesto. Posljedica je najčešće, kao i u svakoj borbi, poneka rana, a ponekad i - kraj prijateljstva.

Zavist je malo teža varijanta međusobnog natjecanja među ženama. Kada je ona motiv “borbe”, onda poručujemo jedna drugoj “Želim to što ti imaš!”

U slučajevima kada konkurencija pijeđe crtu prihvatljivog (ja sam bolja) i postane zavist (zašto ti imaš,  a ja ne!?), nerijetko postaje svrha samoj sebi. Nije više važan cilj, već osjećaj da osvajanjem onoga što želi, osoba dobija i vrijednost koju «supranica» valjda ima, kada ima to što zavidna žena želi. Nerijetko kada osvoji cilj, uvidi da sa osvojenim ne dolazi i očekivana «nagrada», pa olako odbaci ono što je do jučer mislila da joj neizostavno treba. Lako ćete zamisliti scenarij u kojem je cilj muškarac, a dvije žene, do jučer bliske prijateljice, ljute suparnice. Jadnik koji je bio meta tada najčeće bude žrtvovan, jer na kraju izgubi i jednu i drugu.

Ljubomora je najgori oblik i najintenzivnija od svih stupnjeva suparništava, a kada ju osjećamo kao da ju izražavamo, po mom mišljenju, sa “Imam osjećaj da želiš to što ja imam, a to je samo moje!” (autorica spominje nešto agresivnije supraništvo tipa «spremna sam ubiti za ono što želim!» - što smatram ipak malo pretjeranim, iako u težim slučajevima nije isključena i ta varijanta). Ljubomora ima neke veze sa posesivnošću. Kada se vodi «borba» između dvije žene za neki cilj, ljubomora je gorivo za najžešće okršaje, jer njena otrovna kemija zna potpuno obuzeti osobu koja se osjeti ugroženom. Što je veći stupanj ljubomore koju osjećate u odnosu, veća je vjerojatnost da ne upravljate svojim mislima, riječima i djelima. Posljedice su razorne za sve sudionike, ali ipak najgore po onu osobu koju je ljubomora obuzela, jer nerijetko izgubi sve.

Kao da nije dovoljno što postoji nerazumijevanje između spolova, naš vječni izvor tuge, briga i teškoća, čini se da jačaju i sukobi između žena. Pravo je vrijeme, stoga pitati se kako žena ženi može biti podrška? Što to žena može naći u ženi, a ne može u muškarcu? I kako tu međusobnu enegiju umnožiti davanjem i razumijevanjem?

Lakše ćemo izdržati pritisak modernog načina života, pa i ovu krizu, ako umjesto suparništava razvijemo suradnju, a za nju prije svega trebamo osvijestiti osjećaj ispunjenosti i odustajanje od straha. Razumijeti jedna drugu, razvijati međusobno povjerenje koje potvrđujemo svakodnevno stavljajući lojalnost u svojem prijateljstvu na prvo mjesto. Steći ćemo i pružiti podršku, nešto što muškarci, izgleda, jako dobro znaju! Predlažem da nezdrave navike zamjenimo konstruktivnima, a na tom putu pomoći će nam ako osvijestimo i činimo neke male stvari: 

Žena je i majka i sestra i prijateljica. Sjetite se koliko su vam u životu, ne samo tijekom odrastanja, značile majka, sestra, najbolja prijateljica. Ne odustajte od svakodnevnog ulaganja u te odnose i onda kada nađete ili imate «svog muškarca». Barem jednom tjedno okružite se ženama, ženskom energijom i ljubavlju. Tražite i pružite podršku.

Širite dobre priče i odustanite od ogovaranja. Unaprijed odustanite od uspoređivanja sa drugim ženama i pitajte se kako jedna drugoj možete pomoći. Ne dajte se uvući u razgovor o nekoj ženi ako nije pristutna. Pokušajte ne komentirati ponašanje ili odluke neke žene. Radije podrškom drugoj ženi nastojte pomoći sebi da ne upadnete u isti obrazac. 

Učite jedne od drugih. Iz tuđe tuge i veselja pokušajte izvući pouku i motivaciju. Svakodnevno primjenite nešto u vlastitom slučaju ili životu, što ste naučile  od žena koje vas okružuju i budite zahvalne na tome.

Družite se i povezujte. Organizirajte zabave, izlaske, kave. Osobito tijekom početne zaljubljenosti u novog partnera, pojačajte intenzitet druženja sa prijateljicama, no  ne pričajte im samo o njemu. Veselite se, zabavljate, družite se. Ostanite prijateljice!

Fokus na pozitivno. Baš u svakoj situaciji pokušajte naći nešto pozitivno, a eventualne negativne osjećaje, sumnje i neodobravanja odmah i otvoreno raspravite. Postavite zdrave granice i odustanite od druženja sa onima koje na prijateljstvo gledaju kao priliku za osobnu korist.

Suradnjom umjesto natjecanja razvijamo empatiju, osjećaj za druge kojom ćemo ispuniti vlastite potrebe bez otimanja onoga što jedino vrijedi ako se dobije slobodnom voljom drugog bića. Razumijevanjem, povjerenjem i podrškom okrenimo se  jedna drugoj!

Ljubomoru, zavist i konkurenciju pretvorite stoga u razumijevanje, povjerenje i podršku.



<< nazad na kolumne