Kolumne
  • DAJTE SI PRILIKU DA RADEĆI ŠTO VOLITE OSTVARUJETE SAN – TO ČINE USPJEŠNI LJUDI.

Učitaj drugu misao

Najnovija kolumna

Uspješan plan za mirovinu? Planirajte svoju mirovinu dok ste još mladi

Mirovina!? Mislite li na to kako ćete jednog dana živjeti kada ne budete zarađivali? Nemojte se ponašati kao da vas nitko nije upozorio. Štedite, privređujte, mudro raspolažite onime što imate i ne dajte se navesti na tanak led potrošakog mentaliteta. Sada je vrijeme da planirate svoj život, čak i ako ste do sada donijeli pokoju krivu odluku.

više >>

Zahvalnost - može pomoći da izađemo iz teške životne situacije (7/7/2018)

Zahvalnost - može pomoći da izađemo iz teške životne situacije

Zahvalnost - baš onda kada nam je najteže i čini nam se da može biti i gore -  daje pravi rezultat. Vraća nam mir i nerijetko donosi rješenja koja nismo, niti u najljepšem snu, očekivali!

U teškim vremenima spremni smo se žaliti, kritizirati i prigovarati češće nego inače,  no te nas loše navike samo guraju još dublje u osjećaj nezadovoljstva, gubitka i neimaštine. Da bismo našli izlaz, potrebna nam je snaga i pozitivan pogled na budućnost. Osnažit će nas usmjeravanje pažnje na ono što nas ispunjava, a to možemo ostvariti ako u svom životu osvijestimo sve ono na čemu smo zahvalni. Tako umjesto straha i fokusa na negativno u svoj život vraćamo nadu i povjerenje da će sve biti u redu, ali i više od toga. Osjećamo se spremni primiti dobro, jer smatramo da ga zaslužujemo.

Nedavno sam, po tko zna koji puta, proživjela situaciju koja mi je iznova potvrdila baš to – kako je biti zahvalan kada stvari ne izgledaju dobro – najbolja odluka. Držala sam dvodnevni seminar izvan Zagreba. Bila sam radosna jer volim doći u hotel u kojem se seminar održavao. Nakon intenzivnog dana kojeg provedete u zatvorenoj prostoriji, nema ništa ljepše nego provesti par sati u spa-u. 

No, kako nam život često priprema izazove, scenarij koji je započeo nekoliko dana ranije, neugodno me je iznenadio baš kada sam se spremala na put. Par dana prije puta ispala mi je stara plomba i otišla sam zubaru da na put ne krenem sa zuboboljom. Rutinski popravak zuba, mislila sam, no posjet zubaru završio je čišćenjem tri zubna kanala. Zubar me nije pitao imam li kakvih obaveza zbog kojih bi bolje zahvat bilo odgoditi, a ja sam ionako bespomoćno sjedila na zubarskoj stolici nesvjesna ozbiljnosti postupka. Što je tu je! Rekoh zubaru kako me čeka dva dana predavanja i put, no on me je umirio rekavši mi da samo uzmem lijek protiv bolova koji u sebi sadrži i dio protu-upalnih supstanci. Uzevši sredstva protiv bolova, vjerovala sam da će se situacija smiriti i nisam očekivala probleme.   Predamnom je bio profesionalni zadatak, a ja svoj posao shvaćam jako ozbiljno, a svoje obveze preuzimam odgovorno!

Nakon prvog dana seminara osjetila sam da mi je jedna strana lica malo otvrdnula i nakon završenog prvog dana predavanja, umjesto da se opuštam u sauni i na bazenu, odlučila sam se primiriti i odmoriti u sobi. Jedna strana lica je počela naticati i shvatila sam da lijekovi protiv bolova neće biti dostatni. Uhvatio me strah.

Slučaj je htio da sam se baš tih dana pripremala za promociju knjiga Loiuse Hay, koje je hrvatski izdavač poželio promovirati mojom radionicom na temu – zahvalnosti! Knjiga Loiuse Hay u mojim rukama odmah je moj strah odagnala i podsjetila me na važnost zahvalnosti za ono što već imam, umjesto straha od onoga što bih mogla doživjeti kao gubitak – profesionalnog poštovanja. 

Ujutro sam prije seminara otišla po antibiotik i na vrijeme održala seminar punim srcem govoreći polaznicima, između ostalog,  o zahvalnosti i o manifestiranju željenog. Seminar je završio, ocjene su bile odlične, a moja lijeva strana lica  - natečena.

Ponovno sam se povukla u sobu ni trena ne žaleći što ne mogu u saunu, već sa dubokim osjećajem zahvalnosti što sam uspjela održati seminar i pružiti polaznicima svoj maksimum u skladu sa standardima koje sebi postavljam.

Zub se sljedećeg jutra počeo smirivati, pa će i liječenje koje je nužno biti obavljeno u uvjetima koji su za takav zahvat potrebni – bez upale.

U ovakvoj se situaciji možemo naći unatoč svom oprezu i mudrosti s kojom pristupamo životu – nekad nas nedaće jednostavno iznenade. Bez obzira je li riječ o kiši koja nam je pokvarila proslavu (iako su dani prije i poslije toga bili sunčani), o poslu kojeg smo izgubili (iako imamo obaveze koje smo dogovorili u dobrim vremenima), o partneru kojeg želimo kraj sebe (jer svi nam govore kako smo sjajna osoba i kako je šteta da smo sami) – ukoliko nas obuzmu negativni osjećaji i zaglavimo u samosažaljenju ili frustraciji zbog životne nepravde, ostat će osjećaj praznine.

Ukoliko svoju svjesnost usmjerimo na ono što je u bilo kojoj od tih situacija dobro, povećat ćemo osjećaj mira u duši, jedinog stanja iz kojeg se možemo otvoriti primanju rješenja. 

Negativni osjećaji spriječit će ne se samo da vidimo izlaz, već i da shvatimo pouku događaja kojeg smo netom proživjeli. Iz svake situacije izlaz postoji, samo nam za neki treba nešto dulje vrijeme kako bismo shvatili zašto je baš tako trebalo biti ili što je u toj situaciji barem mrvica  potencijala.

U periodima kada bismo voljeli da stvari budu drugačije nego što jesu, potrebno je naći snagu i nadahnuće za osjećaj ispunjenja. Kada između situacije koja je trenutna i one koja je željena uspijemo staviti znak jednakosti, ostvarujemo preduvjet za aktiviranje univerzalnog zakona privlačenja, a time i početak manifestiranja onoga što u svom životu želimo. Kada sam ovu ideju pročitala u knjizi OTLA princip Rene Eglia, bilo mi je jasno da tako živim u mnogim područjima svog života, te sam na taj način mnoge svoje snove uspjela pretvoriti u stvarnost.

Kako ostvariti taj magični znak jednakosti, kako umjesto osjećaja oskudice i neimaštine ostvariti taj preduvjet za ispunjenje naših želja i potreba? Prije svega osvještavanjem misli koje stvaramo u svakom trenutku, jer one izravno utječu na naše emocionalno stanje, ali i cjelokupnu fiziologiju! Da bismo se osjećali dobro u svojoj koži bez obzira na okolnosti oko nas, potrebno je ukloniti osjećaj neugode sadašnjim odsustvom onoga što želite ili trebate u svom životu. Da bismo mogli ukloniti sumnju potrebno je ojačati  svoje emocije i strastveno vjerovati u ono što priželjkujemo - kao da se već ostvarilo u našoj stvarnosti.

Vjerujem da možemo privući u naše živote sve čemu dajemo pozornost bez obzira hoće li to biti pozitivno ili negativno. U skladu sa našim mislima! Trening je tu, kao i kod stjecanja svake vještine – nužan! Malim upornim korakom, dan po dan, sjetim se kako to zna reći Mirko Vragović. Meditacija, vizualizacija i molitva zahvalnosti meni daju sjajne rezultate.

Prođite, tik prije sna, situacije koje ste prošli kroz dan i sjetite se onog zbog čega ste zahvalni. Niste u dugovima ili dug možete vratiti, na primjer. Budite zahvalni za sve ono dobro što ispunjava vaš život. Ukoliko uvijek mislite na teškoće koje vam se događaju, privlačite u svoj život slične situacije. Ukoliko znate cijeniti ono što imate i vjerujete da i dalje zaslužujete takvu milost, to ćete i primiti. Živite na taj način i vjerujte da su čuda moguća, ali uvijek započinite i završite dan zahvaljujući na svim blagoslovima koje imate. 

I ja svoj dan započinjem riječima hvala, hvala, hvala...uvijek imam toliko toga na čemu sam zahvalna u novom danu. Zahvalnost je jedan od najpozitivnih načina da životu poručim:  «Otvorena sam za svako dobro!» << nazad na kolumne