Kolumne
  • BUDITE SPREMNI NA AKTIVNO SUDJELOVANJE U RJEŠAVANJU PROBLEMA.

Učitaj drugu misao

Najnovija kolumna

Uspješan plan za mirovinu? Planirajte svoju mirovinu dok ste još mladi

Mirovina!? Mislite li na to kako ćete jednog dana živjeti kada ne budete zarađivali? Nemojte se ponašati kao da vas nitko nije upozorio. Štedite, privređujte, mudro raspolažite onime što imate i ne dajte se navesti na tanak led potrošakog mentaliteta. Sada je vrijeme da planirate svoj život, čak i ako ste do sada donijeli pokoju krivu odluku.

više >>

VJEROVANJA - Zašto trebamo iskušati svoja vjerovanja i promijeniti ona koja nas ograničavaju (4/3/2012)

Vjerovanja se formiraju od trenutka kada dođemo na svijet, a učvršćujemo ih referencama, odnosno događajima koji nam ih potvrđuju. Što više referentnih događaja, čvršće je naše vjerovanje. Tako stvaramo unutarnju sliku o sebi.

Vjerovanja nam pomažu, ali i odmažu. Kada odmažu, nazivamo ih ograničavajućim. Pod njihovim utjecajem ponavljamo greške i ne izlazimo iz začaranog kruga. Kada temeljem ograničavajućih vjerovanja činimo istu stvar, na isti način i dobivamo isti rezultat, krajnje je vrijeme da to ograničavajuće vjerovanje zamijenimo pozitivnim i učinkovitim.

Kada vjerujemo da smo ograničeni, to ograničenje podsvjesno djeluje na naše ponašanje i na naše reakcije. Ono djeluje upravo na to što smo u stanju napraviti, predviđajući na neki način događaje u našem životu. Paradoksalno je da to postaje naša zona sigurnosti iako može biti puna jada, boli i praznine. No, iako nam ne donosi mir i zadovoljstvo, poznata nam je pa ju kao poznatu prihvaćamo, vjerujemo da „ništa bolje“ nismo ni zaslužili i kao takvu prihvaćamo ju unatoč sve dubljem nezadovoljstvu. Trenutno olakšanje koje poznatost (i predvidljivost) situacije donosi, naime, ne traje dugo, jer naše stvarne potrebe zapravo nisu zadovoljene. To je najčešće i baza na kojoj se temelje ovisničke veze i navike! Olakšanje tražimo u stalnim sukobima i nazadujemo (ponekad do samouništenja).

Ulazimo u zatvoreni krug: ponašanje/postupci vode nas riječima koje sami sebi upućujemo i njima se ograničavamo (SELF-TALK), a one proizvode sliku o samima sebi (SELF-IMAGE). Naravno, ponavljamo isto ponašanje temeljem slike o samima sebi i tako u krug. Činimo sami sebe bespomoćnima, nesigurnima, nedostatnima... Nedostaje nam snage, samopouzdanja, kopnimo... Događaju nam se nezgode.

Izaći iz začaranog kruga možemo na sljedeći način:
Definirajte svoje vjerovanje, navedite ograničavajuće referentne događaje koji ga podupire i donesite odluku da ćete to vjerovanje promijeniti. Odluka o promjeni je iznimno važna!
Promjena se bazira na osobnom (JA), sadašnjem vremenu (SAM) i pozitivnoj konotaciji (VRIJEDAN). Iako možete biti svjesni da to u tom trenutku i nije tako, upornim ponavljanjem tih afirmacija vi se u stvari uvodite u nesvjesno novo vjerovanje kojim zamjenjujete staro, a time mijenjate i svoje ponašanje. Kako se stare navike teško mijenjaju, stara vjerovanja često se ponovno pojavljuju u mislima.

Life Coaching vam može pomoći da naučite kako promijeniti ograničavajuća vjerovanja i da postanete istinski uspješnima.
Jeste li sada spremni biti sretni?

Ovaj moj tekst i ostale zanimljive tekstove možete naći na web stranicama tjednika Lider, u kolumni Life Coach, na
www.liderpress.hr<< nazad na kolumne