Kolumne
  • BUDITE SPREMNI NA AKTIVNO SUDJELOVANJE U RJEŠAVANJU PROBLEMA.

Učitaj drugu misao

Najnovija kolumna

Proljeće je, a ja solo - Kako živjeti punim plućima, bez obzira na to imate li partnera?

Koliko god da smo društvena bića, statistike ipak govore o tome kako je u zapadnom svijetu sve više samaca. U društvu koje kao temeljne vrijednosti ima obitelj, zajednicu dvoje ljudi i monogamni odnos (barem institucionalno gledano), biti samac nakon tridesete znači biti različit od «prosjeka». Proljeće najavljuje ponovno rađanje prirode, i potreba da izađemo iz toplog doma više nam nije opcija. Može li se kroz to razdoblje, kada se sav život radosno budi - biti sam, ali i veseo, aktivan, optimističan, pa i sretan? I kako to postižu oni koji svoju situaciju gledaju na pozitivan način?

više >>

VJEROVANJA - Zašto trebamo iskušati svoja vjerovanja i promijeniti ona koja nas ograničavaju (4/3/2012)

Vjerovanja se formiraju od trenutka kada dođemo na svijet, a učvršćujemo ih referencama, odnosno događajima koji nam ih potvrđuju. Što više referentnih događaja, čvršće je naše vjerovanje. Tako stvaramo unutarnju sliku o sebi.

Vjerovanja nam pomažu, ali i odmažu. Kada odmažu, nazivamo ih ograničavajućim. Pod njihovim utjecajem ponavljamo greške i ne izlazimo iz začaranog kruga. Kada temeljem ograničavajućih vjerovanja činimo istu stvar, na isti način i dobivamo isti rezultat, krajnje je vrijeme da to ograničavajuće vjerovanje zamijenimo pozitivnim i učinkovitim.

Kada vjerujemo da smo ograničeni, to ograničenje podsvjesno djeluje na naše ponašanje i na naše reakcije. Ono djeluje upravo na to što smo u stanju napraviti, predviđajući na neki način događaje u našem životu. Paradoksalno je da to postaje naša zona sigurnosti iako može biti puna jada, boli i praznine. No, iako nam ne donosi mir i zadovoljstvo, poznata nam je pa ju kao poznatu prihvaćamo, vjerujemo da „ništa bolje“ nismo ni zaslužili i kao takvu prihvaćamo ju unatoč sve dubljem nezadovoljstvu. Trenutno olakšanje koje poznatost (i predvidljivost) situacije donosi, naime, ne traje dugo, jer naše stvarne potrebe zapravo nisu zadovoljene. To je najčešće i baza na kojoj se temelje ovisničke veze i navike! Olakšanje tražimo u stalnim sukobima i nazadujemo (ponekad do samouništenja).

Ulazimo u zatvoreni krug: ponašanje/postupci vode nas riječima koje sami sebi upućujemo i njima se ograničavamo (SELF-TALK), a one proizvode sliku o samima sebi (SELF-IMAGE). Naravno, ponavljamo isto ponašanje temeljem slike o samima sebi i tako u krug. Činimo sami sebe bespomoćnima, nesigurnima, nedostatnima... Nedostaje nam snage, samopouzdanja, kopnimo... Događaju nam se nezgode.

Izaći iz začaranog kruga možemo na sljedeći način:
Definirajte svoje vjerovanje, navedite ograničavajuće referentne događaje koji ga podupire i donesite odluku da ćete to vjerovanje promijeniti. Odluka o promjeni je iznimno važna!
Promjena se bazira na osobnom (JA), sadašnjem vremenu (SAM) i pozitivnoj konotaciji (VRIJEDAN). Iako možete biti svjesni da to u tom trenutku i nije tako, upornim ponavljanjem tih afirmacija vi se u stvari uvodite u nesvjesno novo vjerovanje kojim zamjenjujete staro, a time mijenjate i svoje ponašanje. Kako se stare navike teško mijenjaju, stara vjerovanja često se ponovno pojavljuju u mislima.

Life Coaching vam može pomoći da naučite kako promijeniti ograničavajuća vjerovanja i da postanete istinski uspješnima.
Jeste li sada spremni biti sretni?

Ovaj moj tekst i ostale zanimljive tekstove možete naći na web stranicama tjednika Lider, u kolumni Life Coach, na
www.liderpress.hr<< nazad na kolumne