Kolumne
  • BUDITE SPREMNI NA AKTIVNO SUDJELOVANJE U RJEŠAVANJU PROBLEMA.

Učitaj drugu misao

Najnovija kolumna

Uspješan plan za mirovinu? Planirajte svoju mirovinu dok ste još mladi

Mirovina!? Mislite li na to kako ćete jednog dana živjeti kada ne budete zarađivali? Nemojte se ponašati kao da vas nitko nije upozorio. Štedite, privređujte, mudro raspolažite onime što imate i ne dajte se navesti na tanak led potrošakog mentaliteta. Sada je vrijeme da planirate svoj život, čak i ako ste do sada donijeli pokoju krivu odluku.

više >>

Uspješan plan za mirovinu? Planirajte svoju mirovinu dok ste još mladi (20/11/2018)

Uspješan plan za mirovinu? Planirajte svoju mirovinu dok ste još mladi

Uspješan plan za mirovinu

Planirajte svoju mirovinu dok ste još mladi

Kada ste klinac onda učite. Prvo učite hodati, pa govoriti...i jednog dana krenete u školu. Osnovnu i obavezu i tu nema puno prostora za razmišljanje, niti za vas niti za roditelje. Što se mora nije teško, a Zakon kaže da se mora, pa svi idu u školu. Onda dođu prve odluke – u koju srednju školu, koje zanimanje ću odabrati? Ovisite o zrelosti roditelja i njihovoj potpori koju su vam spremni pružiti, kao i okonostima u kojima stasate. Ta odluka već pomalo određuje  i vaš život, a mnogi od vas toga još nisu svjesni. Nekima se ne da više učiti, ljepše im je «prodavati zjake» nego grijati stolicu, no nekako se provuku i kroz tu «groznu» srednju školu. Ima ih koji jedva čekaju početak života i odvajanje od roditelja, a ima i onih koji moraju tako (neimaština, teret nezdrave obiteljske okoline...kombinacije su svakojake). Nekima se čini da nemaju pravo na izbor. No, neki, unatoč okolnostima, ne žele nastaviti živjeti kao njihovi preci, pa uz rad uče, školuju se, stječu nove vještine i idu dalje. 

Oni prvi, rade za poslodavce koji raspolažu njihovim životima. I rade, rade...i troše sve što zarade. A to je loša ideja, jer za vrijeme dok ste radno sposobni imate zadaću što više toga priskrbiti, štedjeti i ulagati kako biste jednoga dana, kada dođete pred vrata starosti mogli u miru trošiti što ste zaradili i uštedjeli, jer ćete primati samo neku malu potporu od onoga što zaradi radno aktivno stanovništvo (društvena solidarnost/I.stup). A(ko) što ostane nakon što vas ne bude, to će naslijediti  vaša djeca i unuci.

Cijenu tih, za mnoge novih okolnosti, su, na žalost, platili naši roditelji. Ili djedovi i bake nekih od vas mlađih. Njih je zatekla promjena (tranzicija) na koju ih nitko nikada nije upozorio i završili su sa osjećajem da su prevareni (a i bili su). Nemojte se ponašati kao da vas nitko nije upozorio. Štedite, privređujte, mudro raspolažite onime što imate i ne dajte se navesti na tanak led potrošakog mentaliteta. Sada je vrijeme da planirate svoj život, čak i ako ste do sada donijeli pokoju krivu odluku.

Razmšljajte   s a d a   o tome da ne dođete u situaciju da je život prošao u trenu i da se niste pobrinuli za starost. Nekretnine, renta, ušteđevina koju ste kroz životno osiguranje i stambenu štednju stekli, ili barem znanje koje će biti traženo bez obzira koliko ste stari. Ulažite. Još ako ste bili mudri pa svom djetetu omogućili štednjom školovanje, imat ćete potporu i  od njih. Kao dobar roditelj. Planirajte svoju mirovinu baš sada, dok ste još mladi. Ne očekujete valjda da se društvo za vas pobrine...jer ako to planirate (da se o vama brine država/društvo/drugi) - tada vas čeka teška starost. << nazad na kolumne