Kolumne
  • CILJ JE ŽIVOT U KOJEM POSAO DOŽIVLJAVATE KAO ISPUNJENJE, NE MISLEĆI NA ZARADU.

Učitaj drugu misao

Najnovija kolumna

Uspješan plan za mirovinu? Planirajte svoju mirovinu dok ste još mladi

Mirovina!? Mislite li na to kako ćete jednog dana živjeti kada ne budete zarađivali? Nemojte se ponašati kao da vas nitko nije upozorio. Štedite, privređujte, mudro raspolažite onime što imate i ne dajte se navesti na tanak led potrošakog mentaliteta. Sada je vrijeme da planirate svoj život, čak i ako ste do sada donijeli pokoju krivu odluku.

više >>

SUSTAV VRIJEDNOSTI - Kako uskladiti posao i osobne vrijednosti da bismo bili ispunjeni i sretni (4/3/2012)

Nekada su se u radne knjižice, tijekom radnog vijeka, upisivale jedna ili dvije tvrtke. Danas nije čudno ukoliko tijekom radnog vijeka promijenite i više od pet poslodavaca. Dapače, ukoliko menadžer za upravljanje kadrovima tvrtke u vašem Curriculumu vidi samo jednu tvrtku i 20 godina staža pitat će se jeste li vi uopće napredovali u svom profesionalnom razvoju? Imate li neki problem u socijalizaciji? Jeste li ambiciozni? Što s vama nije u redu?

Neki su to shvatili i (pre)revno mijenjaju poslove, karijere, tvrtke. Penju se po hijerarhiskoj ljestvici i tako dok ne dosegnu svoju razinu (ne)kompetentnosti. Tada više ne razmišljaju o unaprijeđenju, nego (ne)zadovoljni čekaju kraj. Mirovinu.

Možda upravo razmišljate o promjeni posla. Nezadovoljni ste. Nova bi tvrtka bila bolje rješenje, razmišljate.

No često promjena tvrtke, radnog mjesta pa i poziva, ne mijenja ništa u svojoj biti. Nakon prvog zanosa, sve se stvari čine istima kao i na prijašnjem poslu. Tako je, karijera nije samo posao koji radite (ili nekoliko poslova). Karijera nije niti tvrtka ili organizacija u kojoj radite. Karijera je vaš život na radnom mjestu i zbroj sveg vašeg znanja i iskustva. To je 8 i više sati dnevno, odnosno barem trećina vašeg života (no s obzirom da vjerojatno radite i prekovremeno, a teško je ne razmišljati o poslu i nakon radnog vremena, nekada je to i više od polovice života).

Izabrati pravu karijeru težak je zadatak kada imate 18 godina. Ne znate još u čemu ste dobri, interesi su vam široki, a sretni ste ukoliko vas nešto toliko zanima da je to jedino što želite raditi. Nije lako niti kada dosegnete stupanj zrelosti i imate potrebu za promjenom karijere. Je li samo zarada ono što je motiv ili…?

Puno je lakše kada znate što volite raditi i u čemu ste dobri bilo da ste pred odabirom zanimanja ili nove karijere. No znati što volite i želite nije jedino. Da biste bili potpuno zadovoljni morate zagledati malo dublje u svoje biće. Da biste bili ispunjeni i sretni s onim što vam je posao, vrijednosti vaše tvrtke (posla) i vaše osobne vrijednosti trebaju se podudarati.

Vjerujem da znate vrijednosti koje su važne za vašu tvrtku. No znate li vrijednosti koje su važne – vama?

Svaki čovjek ima vlastiti vrijednosni sustav po kojem procjenjuje je li mu nešto važno u životu. Vrijednosti koje imamo utječu na svaki pojedini aspekt našeg života. Utječu na to kako reagiramo na različite situacije u kojima se nađemo, na odnose s ljudima s kojima se upoznajemo, živimo ili komuniciramo. Utječu na to kako percipiramo svijet oko sebe. Vrijednosti nam omogućuju da upravljamo svojim emocijama i svojim ponašanjem i s onime što činimo i govorimo.

Vrijednosti dijelimo u dvije kategorije: osnovne vrijednosti i specifične vrijednosti.
Osnovne vrijednosti su nominalne ili općenite, kao što su: ljubav, mir, obitelj, prijateljstvo, brak, karijera...

Specifične vrijednosti odnose se na pojedina područja te nam odgovaraju na pitanja: što mi je važno u tom području? Primjerice, ukoliko govorimo o osnovnoj vrijednosti KARIJERA, specifične vrijednosti mogu u tom području biti: profesionalnost, sposobnost, partnerstvo, posvećenost, poštenje...

Vrijednosti se formiraju na nesvjesnom nivou pod utjecajm odgoja, obitelji, okoline, društvenog poretka, religije, medija, učitelja i mentora...Razvijaju se i učvrščuju kako rastemo i sazrijevamo.

Ponekad prihvaćamo tuđe vrijednosti kao svoje kada želimo udovoljiti osobi (ili okruženju) do koje nam je stalo ili o kojem ovisimo. Ukoliko se te vrijednosti ne poklapaju s našima dolazimo u sukob sa samim sobom. Primjer toga najčešće nalazimo u poslovnom okruženju kada pokušavamo prihvatiti vrijednosti tvrtke u kojoj radimo, a ona su nam strana i kose se s našima (primjer je toga vidljiv u filmovima „Tvrtka“ sa Tomom Cruseom ili „Cijena savijesti“ sa Russel Crowom).

Znate li koje su vaše vrijednosti? Živite li u skladu s njima? Radite li u okolini koja je u skladu sa vašim vrijednosnim sustavom?

Ukoliko ste odgovorili „ne“ na bilo koje od ovih pitanja, ili pak niste znali na njih odgovoriti, vrijeme je da se pozabavite svojim vrijednostima, razumijete svoj vrijednosni sustav i uskladite svoje djelovanje i bivstvovanje sa vrijednosima koje su sastavni dio vašeg bića.

S obzirom da kao pojedinci imamo specifične vrijednosne sustave biramo i različite karijere.

Koje su to specifične vrijednosti koje možete imati:

„sposobnost“ --- imati snage kontrolirati svoju budućnost i svoj život, moći izreći „ja ću“ ili „ja mogu“ ili „ja izabirem“,

“odgovornost“ ---prihvaćanje osobne odgovornosti na svim razinama za bilo koji događaj ili aktivnost; nitko vas ni na šta ne može prisiliti; birate slobodnom voljom što činite; činite ono što vam daje pozitivan rezultat;

“usklađenost“---kada s nekim tko vam je važan jer dijelite zajednički interes, ujedinjujete svoje snage da biste ostvarili neki cilj; bez usklađenosti nema timskog rada;

„svjesnost“---sposobnost da kreirate akcije bazirane na prihvaćanju;
„ predanost“---spremnost prihvaćanja aktivnosti na bazi „hoću“, a ne „mogao bih“;
„iskrenost“---spremnost da u skladu sa svojim shvaćanjem svijeta tretirate svijet oko sebe – odn.“ unutarnja istina“ na koju utječu vaša iskustva, osjećaji, raspoloženja; (za razliku od pojmova: „apsolutna istina“- bazirana na vjeri i religiji tj. ono što ne dovodimo u sumnju; ili „faktična istina“ - mjerljiva i potvrđena činjenica na koju ne utječe vaše shvaćanje svijeta);
„integritet“---vrijednost koja se često miješa sa „iskrenošću“ no u stvari predstavlja šiti pojam, odnosno cjelovitost koja potječe od usklađenosti sa cijelim setom vrijednosti, a čini vas posebnom osobom koja je u skladu sa samom sobom;
„sinergija“---je kombinacija vrijednosti kao što su usklađenost, posvećenost i uravnoteženost;
„povjerenje“---vrijednost sastavljena od otvorenosti, sposobnosti i pouzdanosti...

I tako bismo mogli nabrajati u nedogled. No ono što je stvarno važno je da razmislimo i upoznamo sebe. Važno je znati koje su naše vrijednosti i živimo li u skladu s njima. Kada živite u skladu sa svojim vrijednostima, živite usklađeni. Ukoliko kao osoba imamo određeni set vrijednosti i one nisu ispunjene na mjestu na kojem radimo ili u karijeri koju smo odabrali, ili još gore – u direktnom su sukobu s vrijednostima na našem radnom mjestu ili tvrtki, možemo biti ne samo neispunjeni, već i u emocionalnim i psihičkim problemima.

Provjerite stoga svoje vrijednosti i radite i živite u skladu s njima.

Ovaj moj tekst i ostale zanimljive tekstove možete naći na web stranicama tjednika Lider, u kolumni Life Coach, na
www.liderpress.hr<< nazad na kolumne