Kolumne
  • DAJTE SI PRILIKU DA RADEĆI ŠTO VOLITE OSTVARUJETE SAN – TO ČINE USPJEŠNI LJUDI.

Učitaj drugu misao

Najnovija kolumna

Uspješan plan za mirovinu? Planirajte svoju mirovinu dok ste još mladi

Mirovina!? Mislite li na to kako ćete jednog dana živjeti kada ne budete zarađivali? Nemojte se ponašati kao da vas nitko nije upozorio. Štedite, privređujte, mudro raspolažite onime što imate i ne dajte se navesti na tanak led potrošakog mentaliteta. Sada je vrijeme da planirate svoj život, čak i ako ste do sada donijeli pokoju krivu odluku.

više >>

Ravnoteža između privatnog i poslovnog (4/3/2012)

Kada nam je jedno područje života u potpunosti ispunjeno i zadovoljava naša očekivanja, a naročito ukoliko njime osiguravamo zadovoljavanje osnovnih životnih potreba kao što su krov nad glavom i pun želudac, počinju se javljati i druge potrebe. Rezervoari koji su prazni zvone na uzbunu i traže svoje, a time nam polagano počinju ukazivati i na to da je upravo ravnoteža ono što želimo. Jer osim posla ima i drugih područja koja je potrebno ispuniti kako bismo se ostvarili kao osobe: obitelj, prijatelji, ljubav, zdravlje, duhovnost. Iako u ovom trenutku još ne osjećate potrebu za stvaranjem obitelji, vjerojatno osjećate potrebu za druženjem, a nadam se i ljubavlju. No, definitivno osjećate potrebu za ispunjenjem i svjesni ste da sadašnji obrazac ne vodi k tom cilju, pa ste spremi na rad na sebi. Odlično. Jer bit će potrebno pokrenuti se i odraditi nešto za sebe, a sami priznajete kako volite raditi, pa očekujem da će to biti – lak zadatak. Ravnotežu između poslovnog i privatnog moguće je postići samo ukoliko, prije svega, znate što su vaši prioriteti i što, zapravo, želite postići.
Krenite stoga od samog početka, definirajući prije svega ono što već ostvarujete, i zatim prijeđite na ono što biste željeli ili htjeli da bude sadržaj vašeg života. Jednom kada ustanovite gdje ste i kuda želite ići, bit će lakše krenuti korak dalje – na koji način to i ostvariti. Bez obzira hoćete li samo navoditi pojmove (crtice, točke ili natuknice) ili napisati esej o svom trenutačnom životu/danu i kako ga provodite, bit će potrebno da o tome razmislite.
Vjerujem da je visoko na listi onoga što ne želite – traćenje vašeg vremena (jer ako radite po desetak sati dnevno, spavate – nadam se – barem 6-7 sati, i nekoliko sati posvećujete pripremi za odlazak i dolazak sa posla, zapravo vam i ne preostaje previše). Jedan od prvih zaključaka bio bi kako „buljenjem“ u TV ne ostvarujete ispunjenje svog sna. Rješenje koje se nameće jest – ne uključivati TV (ili ga kontrolirano konzumirati pregledom zanimljivih sadržaja te nakon odgledanog gasiti). Umjesto vremena kojeg trošite na program koji ne ispunjava vaše kriterije niti potrebe, razradite strategiju provođenje vremena vezanog za ono što vas stvarno veseli i ispunjava.
To može biti knjiga, sport, zabava, druženje, boravak u prirodi ili neka druga aktivnost. Sve ono što vas veseli. Svoj dan prvo osmislite, a zatim se i pomnim planiranjem pripremite za provođenje plana u stvarnosti. Taj plan može uključivati druge ljude, a može biti orjentiran samo na vas. Ukoliko pak uključuje druge, bit će potrebno i malo pomnije planiranje, kako bi se vaš raspored uspješno usaglasio sa rasporedom ljudi do kojih vam je stalo. Jedna od potreba kao dio vaše vizije o ispunjenom životu, može se odnositi i na putovanja. Za to će biti potrebno i više vremena unaprijed.
Vaši planovi trebaju biti realistični, a za sve si ostavite dovoljno vremena kako ne biste svoje sadašnje nezadovoljstvo pretvorili u trku za ispunjenjem pod svaku cijenu – jer tada ćete samo jedno nezadovoljstvo zamijeniti drugim.
Sada već imate i listu stvari koje želite ostvarivati, a lista bez prioriteta nema potrebnu kvalitetu. Jednom kada ste i to riješili ne preostaje vam drugo nego uložiti potrebnu energiju kako bi išli cilju kojem težite- ispunjenje svog vremena izvan psolovnih obaveza.
Ovime ćete pokriti svoje svakodnevne, no ipak kratkoročne potrebe i planove. Jednom kada na tom području uspijete zadovoljiti svoja očekivanja, krenite i korak dalje: kreirajte viziju svojih dugoročnih ciljeva i planova, svog života i što s njim želite postići. Vidjet ćete da tada neće biti mjesta panici, niti osjećaju praznine. Kreirajte svoj život vlastitim kvalitetnim odlukama – kad već imate slobodu izbora.<< nazad na kolumne