Kolumne
  • CILJ JE ŽIVOT U KOJEM POSAO DOŽIVLJAVATE KAO ISPUNJENJE, NE MISLEĆI NA ZARADU.

Učitaj drugu misao

Najnovija kolumna

Radujmo se jeseni (kako se vratiti u puni ritam radnih obaveza nakon ljetnog odmora)

U cipeli ste pronašli kamenčić koji vas je podsjetio na žalo na kojem ste i ove godine proveli duge sate upijajući zrake sunca i odmarajući tijelo i dušu. Na nogama vam je cijelo ljeto bila laganija obuća, a sada će (opet) trebati vezati cipele. A i jakna vam je nekako prekruta. Sputava vas. Ljeto je na izmaku, a godišnji odmor iza vas (već ste ga i zaboravili). Vraćate se (polako) u stvarnost. Budilica je ponovno u funkciji. Radne obaveze, nova školska godina, gužve u prometu. Stiže jesen.

više >>

Što ako se nakon povratka sa porodiljnog osjećate kao (4/3/2012)

PITANJE: Radim u tvrtki koja je na popisu najpoželjnijih poslodavaca. Nakon porodiljnog dopusta vratila sam se na posao i gle čuda, desilo mi se ono što sam mislila da se meni nikad neće dogoditi. Postala sam «višak», moj posao je u cijelosti preuzela kolegica, jednostavno sam postala nepotrebna (a i nevidljiva). Nitko mi ništa ne govori (a niti me pita), a do direktora ne mogu doći već mjesec dana, jer on za mene „nema vremena“.
Najradije bih dala otkaz, kad bi bilo jednostavno naći drugi posao. Inače, bih uskoro trebala magistrirati i žalosno je da mladi i obrazovani kadrovi (uglavnom ženski) mogu tako završiti. Molim Vas za savjet.

RazočaranaSlažem se s vama kako je žalosno da u današnje vrijeme i t k o može „završiti“ kao vi. Namjerno ovu riječ „završiti“ stavljam pod navodnike, želeći vas pri tom izazvati da samu sebe pitate – je li ovo zaista vaš „kraj“ ili je zapravo „početak“!?!
Naime, bez ulaženja u dodatne detalje (neka povijest uvijek postoji, i bit će vremena da o tome, je li bilo naznaka da bi se ovakva situacija mogla dogoditi, razmislite kasnije, kada vratite narušeno samopouzdanje), vrijeme je da promijenite svoj pogled na situaciju. Zar stvarno mislite da nećete moći naći drugi posao, pogotovo sa uskoro završenim magisterijem?
Razmislite malo, zar je jedino mjesto koje postoji ovo u kojem ste sada? Zar drugi ljudi stalno ne dobivaju posao, pa i u ovom trenutku netko nekoga traži i treba, a naročito, ipak, sposobne i kvalitetne ljude (mnogi poslodavci se i žale da je najteže baš takve naći). Ne sudite o svima prema ovim nesretnicima kod kojih ste se igrom slučaja zatekli.
Počnite na svoju situaciju gledati kao na priliku za vaš daljni rast. Zar ćete, zaboga, željeti dugoročno raditi u tvrtki sa popisa najpoželjnijih poslodavaca, koja nekog svog uposlenika tretira na ovaj način – odbijajući razgovarati s njim, ne razmišljajući koja bi mu pozicija, ako se na staroj poziciji nova kolegica odlično snašla i daje za tvrtku izvrsne rezultate, bila za vas?
No ne brzajte! Pred završetkom ste magisterija! Imate znanje, nešto iskustva i najbolje godine za produktivni doprinos na poslu. Uz to ste i mlada majka, tek ste se vratili sa porodiljnog. Štedite svoje snage i napravite vlastite prioritete, odbijajući da se ponašanje vaših pretpostavljenih, nad kojima ne možete imati bilo kakvu kontrolu, reflektira na daljnji gubitak vašeg samopoštovanja, raspoloženja, životnog veselja, pa i, dugoročno gledajući, zdralja! Prionite poslu koji je pred završetkom: magistrirajte. Ukoliko u uredu nemate što raditi (iako vjerujem da biste željeli) – učite!
Istovremeno, pripremite se za razgovor sa direktorom, ukoliko vas isti – pozove! Budite spremni na to da ga saslušate, ali i pitate. Bez straha za svoj posao. Otvoreno i kulturno tražeći da vam predloži neko mjesto na kojem možete iskazati svoje kvalitete kao mlada profesionalna osoba sa vrhunskim obrazovanjem.
U periodu dok se te stvari ne riješe (magistrirate i/ili dobijete konačno „audijenciju kod genijalnog menadžera koji je zapravo slabić i loše upravlja ljudskim potencijalima koji su mu na raspolaganju) izgradite svoju ravnotežu, u ovom trenutku dajući prednost svom privatnom životu i svojoj novoj životnoj ulozi majke.

Umjesto da razočarani dolazite kući i svojoj bebi donosite nemir sa posla, a suprugu se samo jadate, umjesto da zajedno uživate u predivnom periodu života kada stvarate temelje vaše obitelji, bračne i individualne sreće, ravnoteže, novog iskustva, te čvrsto tlo na kojem ćete izdržati još poneku buru u (poslovnom) životu – vašem ili njegovom. Tražite njegovu potporu i razumijevanje i budite smireni i stloženi čekajući svoju pravu priliku.

Nemojte dakle biti razočarani, već počnite aktivno tražiti posao, sa ciljem kapitaliziranja sljedećeg stupnja svog akademskog obrazovanja – titule magistra znanosti. Pobrinite za sebe tako što ćete pronaći tvrtku ili poslodavca koji će vas trebati, cijeniti, nagraditi, vjerovati vam, podržati vas i u sljedećoj trudnoći i spremno čekati da se vratite na soje radno mjesto kako biste u godinama karijere pred vama davali maksimum od sebe. Vjerujte u sebe i svoje sposobnosti i budite uporni. Vremena imate, ali ste sami odgvoorni kako ćete ga korisititi – grizući se što vam se nanosi nepravda ili tražeći svoje mjesto pod suncem.<< nazad na kolumne