Kolumne
  • DAJTE SI PRILIKU DA RADEĆI ŠTO VOLITE OSTVARUJETE SAN – TO ČINE USPJEŠNI LJUDI.

Učitaj drugu misao

Najnovija kolumna

Kako izgraditi kvalitetan odnos

Nitko nije otok, no sve je više ljudi koji su samci. Biti blizak sa nekim znači imati povjerenja da možeš biti onaj tko jesi i da si baš takav prihvaćen. I prihvatiti drugoga kakav on jest, ne mijenjajući ga, no niti mu ne pomažući neprestalno poput Majke Tereze. Svatko nosi svoj dio odgovornosti za odnos i svojim zalaganjem zaslužuje naš trud. Kako ostvariti takav odnos?

više >>

Postavljanje granica i gutači energije (4/3/2012)

Kada je riječ o temi „postavljanje granica“ – granice ne postoje. No, općenito pravilo jest da je svaki postupak i osjećaj koji imamo potrebno izraziti i to na konstruktivan način, štiteći svoj integritet i ne pristajući činiti ono zbog čega se kasnije osjećamo oštećenima ili nezadovoljnima. Iskrenost, otvorenost i jednostavnost u komunikaciji su od velikog značaja, no jednako tako i tolerantnost, empatija i kvaliteta komunikacije, koja uključuje, ne samo izražavanje svojih stavova, želje, namjera i očekivanja, već i slušanje bez prosuđivanja (jednom rječju: asertivnost). Pravovremenost rakcije osigurat ćemo time da u svakom trenutku budemo svjesni svojih potreba i osjećaja (da, da -- znam da je to teško), ali i da jasno damo do znanja koja su nam ponašanja prihvatljiva od strane drugih osoba s kojima smo u odnosu, kao i što smo sami spremni dati u tom odnosu.
Postavljanje granica jedno je od iznimno važnih područja o kojima ovisi i naša slika o sebi, a uz to je, naravno vezano i samopouzdanje. Premda je tu često pitanje „što je starije - koka ili jaje“, radi se o vrlo važnoj stvari, našoj samosvijesti: pojmu o tome tko smo (našoj osobnosti ili integritetu), uz što vežemo određene vrijednosne pojmove, kao i sklad kojeg, u odnosu s drugima, postižemo djelujući prema vrijednosnom sustavu koji odražava našu sliku o sebi (odnosno ono što mislimo i osjećamo, kad smo mi u pitanju). Ključ kod postavljanja zdravih granica jest, dakle, u samopouzdanju, a upravo osobe sa problemima u samopouzdanju mogu imati teškoće u postavljanju granica.
Pri tome je vrlo važno znati da samopouzdanje može biti vrlo visoko u nekim područjima, a nisko, nedostatno ili potpuno odsutno u drugima. Jačanjem samopouzdanja lakše ćete postavljati (svrsishodnije) granice, no postupak svakako treba uključivati i pravovremeno komuniciranje jasnih granica ponašanju kojeg ćete tolerirati. “Neutralnim glasom” (tonom koji je kontroliran, jačinom koja je primjerena i govorom tijela koji je otvoren) postavite, u što manje riječi i bez ispričavanja, granicu do koje osoba s kojom ste u odnosu može ići, a zatim se držite postavljenih granica, ne udovoljavajući zahtjevu koji vam je neprihvatljiv. Kako to provesti u djelo? Počnite rečenicu sa “Ne…” i dajte do znanja kako se osjećate, te što će biti vaša reakcija ukoliko se postavljena granica ne poštuje.
Čest razlog, zbog kojega nismo u stanju postaviti zdrave granice, jest strah od odbacivanja ili povrede (bez obzira hoćemo li sami biti povrijeđeni, ili ćemo nekoga povrijediti, a time i možda i izgubiti). Jednako tako, razlog može biti i želja da ne doživimo kritiku (odnosno da će drugi imati lošu sliku o nama i smatrati nas sebičnima ili “lošima”). Često je nemogućnost postavljanja granica rezultat našeg lošeg iskustva. No ukoliko imate svijest o svojim osjećajima i potrebma, nećete imati problema s granicama, jer ćete unaprijed biti pripremljeni na situacije koje biste kasnije mogli doživjeti negativnima po sebe. Možda vam se sve ovo i čini sebično, no najčešće nas drugi doživljavaju kao autentične i pozitivne (vrijedne poštovanja) jer smo otvoreni i konzistentni u svojim stavovima (to je kvaliteta koju najviše vrednuju djeca, jer im daje osjećaj sigurnosti – znaju pravila igre i što mogu očekivati). Upravo ispitujući vaše granice, drugi često ispituju samo stupanj vaše autentičnosti.
No postavljanje granice je vještina, a kao takva zahtjeva – vježbu. Ne odustajte čak i kada pogriješite, vježbajte dok ta vještina ne postane dio vašeg autentičnog nastupa. I ne brinite, posljedice vašeg čvrstog stava (iako ne i rigidnog), bit će ugoda i za vas i za okolinu – prihvaćanje vaših novih granica i sa strane osoba s kojima komunicirate, ali i vas samih.<< nazad na kolumne