Kolumne
  • DAJTE SI PRILIKU DA RADEĆI ŠTO VOLITE OSTVARUJETE SAN – TO ČINE USPJEŠNI LJUDI.

Učitaj drugu misao

Najnovija kolumna

Uspješan plan za mirovinu? Planirajte svoju mirovinu dok ste još mladi

Mirovina!? Mislite li na to kako ćete jednog dana živjeti kada ne budete zarađivali? Nemojte se ponašati kao da vas nitko nije upozorio. Štedite, privređujte, mudro raspolažite onime što imate i ne dajte se navesti na tanak led potrošakog mentaliteta. Sada je vrijeme da planirate svoj život, čak i ako ste do sada donijeli pokoju krivu odluku.

više >>

Odnos prema novcu (21/5/2014)

Na pojam «gospodarska kriza», stanovnici Zapada uglavnom pomisle na novac. Misli o njegovom nedostatku, nepravednoj raspodijeli, padu kupovne moći, skupoći i slične ideje za mnoge su sadržaj tog pojma. Novac je, kako kaže poznati stih iz mjuzikla «Kabare» - onaj koji pokreće Svijet.  Znate ga, zar ne!? «Money makes the World go round...!» već vam odzvanja u ušima pa čak i ako vam je engleski jezik potpuna nepoznanica. Moćan medij stvorio je moćno uvjerenje vezano uz novac.

Kada o krizi mislimo u vezi s novcem pa ju povežemo sa porukama uz koje smo odrasli i koje su postala naša uvjerenja, oduzimamo si priliku za napredak, rast, blagostanje - dok god traje «gospodarska kriza». Jer neki baš u toj krizi napreduju, bogate se, imaju više
  novca! U čemu je trik? Jesu li oni samo sretniji od mnogih?

Uvjerenja koja imamo o novcu iznimno su važna, jer živimo u svijetu u kojem je novac važno mjerilo vrijednosti, čak i ako niste od onih koji ljude mjere po odijelu i novčaniku. Sjetite se samo nekih uvjerenja koja su dio naše nacionalne svijesti: «vrijeme je novac» (promiče nam);» štedjeti  novce za crne dane» (koji će sigurno doći); «teško se obogati poštenim radom» (radiš li pošteno, nikada nemaš previše novca);  «ne možeš biti i bogat i pošten»; «prljav (je) novac»...No sjetimo li se poruke kako je svaka kriza prilika za promjenu, učenje i rast i promijenimo svoja uvjerenja o novcu i krizu gospodarstva možemo shvatiti kao priliku za učenje.

Točno je da mnogi ostaju bez radnih mjesta, prihodi se smanjuju,  a na smanjenje prihoda većina ljudi drastično smanjuje rashode, donoseći – više ili manje promišljeno, odluku o tome čega su se u tom trenutku spremni odreći. Problem u takvom pristupu i pojavljuje se ako se u duljem roku ne događaju promjene, ako se fokusiramo do razine fiksacije na obaveze koje imamo i kada povjerujemo kako možemo «kvalitetno živjeti» smanjujući svoje potrebe na minimum, pa i ispod njega. Vrlo lako skliznemo u raspoloženje ne-imanja, neimaštine, ograničenosti resursa u vlastitom životu, a ako se to poveže sa štedljivošću na koju smo navikli u djetinjstvu, možemo se u trenu pretvoriti u onoga koji sebe olako zakida. Uvjerenje koje stoji iza toga često je – «ja nisam važan/na», a iz toga «ja nisam dovoljno vrijedan/na!». Smanjujući svoje potrebe, smanjujemo i svoj osjećaj vrijednosti, a onda je jako važno zaustaviti se i sjetiti se koliko smo vrijedni i koliko zavređujemo. Dok ste trepnuli okom vaši stari obrasci ponašanja i razmišljanja koji su posljedica vaših uvjerenja su tu!

Ako ste osoba sa unutarnjim lokusom kontrole te vjerujete da sami utječete na mnoge stvari koje vam se događaju u životu i skloni ste poduzimati aktivnosti kako biste promijenili svoju situaciju, odmah ćete se uhvatiti posla. Poradit ćete shvaćanju moći i kontrole; odnosima; životnim izborima; etičkoj energiji; stvaralačkoj i seksualnoj energiji - jer energija novca je sve to. Strahovi povezani uz gubitak novca su strahovi vezani uz gubitak moći, ali i samo-održanja; strah od kontrole drugih, kao i događaja i okolnosti; pa i gubitka moći vlastitog tijela. Snage predstavljaju sposobnost da preživimo, da se snađemo, da preuzmemo rizik i pokrenemo svoj život kada zastane. Tjelesni problemi povezani sa blokadom u tom području nejčešće su bol u donjem dijelu leđa i lumbago.

Pomoći će nam ako maknemo fokus s novca, a to ćemo učiniti tako da što temeljitije «počistimo» svoj sustav vjerovanja, a podržimo ga prakticirajući ono što će nam dati mir. Primjerice – postavivši namjeru da vratimo sve dugove koje imamo, te ako već ne možemo dodatno zaraditi, smanjiti svoju potrošnju, no da se pri tome ipak ne zakidamo na onim stvarima koje su nam stvarno važne i predstavljaju naš izvor zadovoljstva i osjećaj samopoštovanja.

Pozitivnim stavovima ćemo podržati svoje dobro raspoloženje – plaćajući na vrijeme, pa čak i prije roka, svoje obaveze s poštovanjem i veseljem, jer time potvrđujemo sebi kako možemo, kako uspjevamo; da živimo, a ne da samo «preživljavamo».

Kada vas obuzimaju negativne misli, kada previše unaprijed planirate svaki trošak, događaju se nerijetko iznenadni troškovi, iznenadni gubici. A kad smo «stisnuti» spremni smo na sve, no pošteno djelovanje iznimno je važno za protok energije, jer su osobna etičnost i moral njen sastavni dio

Potrebno je cijeniti svoje znanje, vrijeme i energiju koju ulažete u posao odustajući od poslova koje radite samo za novac, no obavljati sve što radite tako da u proces rada uključite samopoštovanje i poštovanje prema onome s kojim ili za kojeg radite.

No jednako tako treba se naučiti
veseliti prilivu energije novca u svoj život, prihvaćati ga jer činimo ono što volimo, te kao potvrdu da je ono što radimo dobro. Vježbajte stoga veseliti se novcu koji pristiže u vašu stvarnost i mijenjajte svoja uvjerenja, odustajući od straha. Veselite se životu, kako god teško bilo! Ono, naime, što mislite o novcu, često mislite i o odnosima, a time i o životu samom. A križobolje – neće biti!<< nazad na kolumne