Kolumne
  • DAJTE SI PRILIKU DA RADEĆI ŠTO VOLITE OSTVARUJETE SAN – TO ČINE USPJEŠNI LJUDI.

Učitaj drugu misao

Najnovija kolumna

Radujmo se jeseni (kako se vratiti u puni ritam radnih obaveza nakon ljetnog odmora)

U cipeli ste pronašli kamenčić koji vas je podsjetio na žalo na kojem ste i ove godine proveli duge sate upijajući zrake sunca i odmarajući tijelo i dušu. Na nogama vam je cijelo ljeto bila laganija obuća, a sada će (opet) trebati vezati cipele. A i jakna vam je nekako prekruta. Sputava vas. Ljeto je na izmaku, a godišnji odmor iza vas (već ste ga i zaboravili). Vraćate se (polako) u stvarnost. Budilica je ponovno u funkciji. Radne obaveze, nova školska godina, gužve u prometu. Stiže jesen.

više >>

Odgvovornost (i zašto ju rijetki preuzimaju) (11/7/2018)

Odgvovornost (i zašto ju rijetki preuzimaju)

U engleskom jeziku postoji jasna razlika između pojmova «odgovornost» (biti u obvezi dati odgovor za/na nešto ili «response-ability») i pojma «spremnost na podnošenje računa» (povezana sa etičnošću u radu – «account-ability»). Na hrvatski jezik oba ta pojma prevodima sa «odgovornost», a to se automatski povezuje sa očekivanjem kazne, a ne na spremnost na savjesno upravljanje nekim područjem.

Sve je to rezultat naših dubokih uvjerenja koji su posljedica našeg odgoja, naših iskustava, ali i našeg vrijednosnog sustava, koji se urušava iz dana u dan.

Kada tome dodamo i našu površnost i olako prosuđivanje drugih ne trebamo se čuditi posljedicama. Ne obraćamo, naime,  pažnju na riječi koje govorimo. Koliko puta čujete uzrečicu «Nema problema!» da biste već u sljedećem koraku naišli baš na to – problem. Reći ćemo «moram» i «trebam» i čudit ćemo se koliko nam je teško nešto napraviti. Kada je naša namjera jasna, a naša energija usmjerena u konstruktivnom smjeru kazat ćemo «hoću» i «želim».

«Znam, hoću i mogu» osnažit će nas u smjeru poduzimanja, dok će nas «opet moram» i «zar baš ja?!?» obeshrabriti, a naše suradnike, klijente i one sa kojima smo u komunikaciji učiniti sumnjičavima. Riječi su moćne! Ono što izlazi iz naših ustiju prvo se pojavilo u našem umu kao ideja i dok na svjesnoj razini govorimo kako nečeg nema, naša podsvjest reagira osjećajem nedostatnosti, ne-imanja, nemogućnosšću da damo odgovor ili poduzmemo akciju. Zašto se onda čudimo što baš to što trebamo, ne nalazimo u svojoj stvarnosti?

Ukoliko želite privući odgovorne i kompetentne ljude, pripazite i na to što sami mislite, a osobito na ono što govorite. Preuzmite odgovornost u njenom pozitivnom smislu, ne očekujući unaprijed kaznu. 

Kada postanemo odgovorni bit ćemo i uspješniji bez obzira koliko grešaka na tom putu napravili, jer odgovorna osoba je ona koja je pouzdana, od povjerenja; sprmena na aktivno djelovanje koje daje rezultat (ili uči iz grešaka); savjesno se ponaša, a sposobna je za preuzimanja zasluga uspjeha jednako kao i tereta neuspjeha.

Spremno preuzimite odgovornost očekujući pozitivno ili učite iz pogrešaka! S tom  ćemo namjerom privući u svoju realnost upravo one koji se ponašaju s osjećajem odgovornosti za svoj posao svjesno očekujući pozitivne rezulate, jer tako i djeluju. Takvima ćemo s poštovanjem prepustiti i odgovornost za vođenje ne samo nogometne reprezentacije ili tvrtke, već i države.<< nazad na kolumne