Kolumne
  • CILJ JE ŽIVOT U KOJEM POSAO DOŽIVLJAVATE KAO ISPUNJENJE, NE MISLEĆI NA ZARADU.

Učitaj drugu misao

Najnovija kolumna

Uspješan plan za mirovinu? Planirajte svoju mirovinu dok ste još mladi

Mirovina!? Mislite li na to kako ćete jednog dana živjeti kada ne budete zarađivali? Nemojte se ponašati kao da vas nitko nije upozorio. Štedite, privređujte, mudro raspolažite onime što imate i ne dajte se navesti na tanak led potrošakog mentaliteta. Sada je vrijeme da planirate svoj život, čak i ako ste do sada donijeli pokoju krivu odluku.

više >>

Odgovornost (i zašto ju rijetki preuzimaju) (11/7/2018)

Odgovornost (i zašto ju rijetki preuzimaju)

U engleskom jeziku postoji jasna razlika između pojmova «odgovornost» (biti u obvezi dati odgovor za/na nešto ili «response-ability») i pojma «spremnost na podnošenje računa» (povezana sa etičnošću u radu – «account-ability»). Na hrvatski jezik oba ta pojma prevodima sa «odgovornost», a to se automatski povezuje sa očekivanjem kazne, a ne na spremnost na savjesno upravljanje nekim područjem.

Sve je to rezultat naših dubokih uvjerenja koji su posljedica našeg odgoja, naših iskustava, ali i našeg vrijednosnog sustava, koji se urušava iz dana u dan.

Kada tome dodamo i našu površnost i olako prosuđivanje drugih ne trebamo se čuditi posljedicama. Ne obraćamo, naime,  pažnju na riječi koje govorimo. Koliko puta čujete uzrečicu «Nema problema!» da biste već u sljedećem koraku naišli baš na to – problem. Reći ćemo «moram» i «trebam» i čudit ćemo se koliko nam je teško nešto napraviti. Kada je naša namjera jasna, a naša energija usmjerena u konstruktivnom smjeru kazat ćemo «hoću» i «želim».

«Znam, hoću i mogu» osnažit će nas u smjeru poduzimanja, dok će nas «opet moram» i «zar baš ja?!?» obeshrabriti, a naše suradnike, klijente i one sa kojima smo u komunikaciji učiniti sumnjičavima. Riječi su moćne! Ono što izlazi iz naših ustiju prvo se pojavilo u našem umu kao ideja i dok na svjesnoj razini govorimo kako nečeg nema, naša podsvjest reagira osjećajem nedostatnosti, ne-imanja, nemogućnosšću da damo odgovor ili poduzmemo akciju. Zašto se onda čudimo što baš to što trebamo, ne nalazimo u svojoj stvarnosti?

Ukoliko želite privući odgovorne i kompetentne ljude, pripazite i na to što sami mislite, a osobito na ono što govorite. Preuzmite odgovornost u njenom pozitivnom smislu, ne očekujući unaprijed kaznu. 

Kada postanemo odgovorni bit ćemo i uspješniji bez obzira koliko grešaka na tom putu napravili, jer odgovorna osoba je ona koja je pouzdana, od povjerenja; sprmena na aktivno djelovanje koje daje rezultat (ili uči iz grešaka); savjesno se ponaša, a sposobna je za preuzimanja zasluga uspjeha jednako kao i tereta neuspjeha.

Spremno preuzimite odgovornost očekujući pozitivno ili učite iz pogrešaka! S tom  ćemo namjerom privući u svoju realnost upravo one koji se ponašaju s osjećajem odgovornosti za svoj posao svjesno očekujući pozitivne rezulate, jer tako i djeluju. Takvima ćemo s poštovanjem prepustiti i odgovornost za vođenje ne samo nogometne reprezentacije ili tvrtke, već i države.<< nazad na kolumne