Kolumne
  • DAJTE SI PRILIKU DA RADEĆI ŠTO VOLITE OSTVARUJETE SAN – TO ČINE USPJEŠNI LJUDI.

Učitaj drugu misao

Najnovija kolumna

Uspješan plan za mirovinu? Planirajte svoju mirovinu dok ste još mladi

Mirovina!? Mislite li na to kako ćete jednog dana živjeti kada ne budete zarađivali? Nemojte se ponašati kao da vas nitko nije upozorio. Štedite, privređujte, mudro raspolažite onime što imate i ne dajte se navesti na tanak led potrošakog mentaliteta. Sada je vrijeme da planirate svoj život, čak i ako ste do sada donijeli pokoju krivu odluku.

više >>

JESTE LI (vi ili netko vama blizak) RADOHOLIČAR? (4/3/2012)

Živite li da bi radili ili radite da bi živjeli? Ukoliko se prepoznajete u prvom dijelu pitalice, onda je vrlo vjerojatno da ste - radoholičar. Želite li provjeriti?

Radite više od 10 sati dnevno, 7 dana u tjednu? Obitelj vas rijetko viđa (i sve češće vam to prebacuju)? Posao donosite kući? Volite raditi kada svi odu s posla? Vi preuzimate sve više posla u tvrtki? Jedva stižete ispunjavati rokove, ali posao i dalje dolazi baš u vaše ruke? Spavate kratko (a često se budite, ponekad zbog lošeg sna, a češće jer vam je posao na pameti)? Na pitanje imate li hobi – odgovarate potvrdno:“Moj posao”. Za prijatelje na žalost nemate vremena? Na spomen pojmova “kino, kazalište” – kažete: ” Nemam vremena”.

Ukoliko ste odgovorili potvrdno na gornja pitanja (pa čak i samo na nekoliko) – vi ste radoholičar! Kada posao postane jedina svrha vašeg života, a važna područja vašeg života, kao što su obitelj i prijatelji, budu zanemarena, imate vrlo ozbiljan problem.

I molim vas, nemojte odmah krenuti s opravdanjima: tek sam pokrenuo vlastitu tvrtku, ovo mi je važan poslovni projekt, dobio sam posao i moram se dokazati…No, da vam bude lakše mogu vam odmah reći - niste jedini.

Tempo života, zahtjevi koje pred nas postavlja zapadna civilizacija kojoj pripadamo, kao i sustav tržišne ekonomije u kojoj opstaju samo oni koji stvaraju (veliki) višak vrijednosti. Osim toga i tehnologija nas tjera da stalno budemo “u tijeku” i “online” pa čak i u kasnim večernjim satima posežemo za e-mailom, mobilnim telefonom ili PC-jem, jer nešto hitno treba obaviti (a za to nije više nužno biti u uredu ili na poslu). Sve to naravno pridonosi činjenici da je sve više i više ljudi koji rade preko svake mjere. I naravno, posljedice su tu.

Dio problema sastoji se i u činjenici da moderno društvo smatra uspješnima samo financijski uspješne. Definicija uspjeha za mnoge je, stoga, koliko su u stanju materijalnih dobara stvoriti, imati i pokazati.

Negativne posljedice očituju se u poremećenoj situaciji u obitelji, odnosima, tjelesnom i mentalnom zdravlju čovjeka. I vrlo često spominjanom stresu. Mnogi duboko zaglibe prije nego što shvate da imaju problem sa radoholičarstvom. Kao što radoholičarstvo teško sami zamjećuju, još teže rješavaju problem. Da bi riješili problem, najčešće trebaju pomoć.

Najbitnija razlika između uživanja u radu i radoholičarstva je pronalaženje zdrave granice između vremena koje posvećujemo radu i vremena koje posvećujemo sebi i svojim potrebama.

Jeste li stoga vi, ili neko vama blizak, radoholičar?

Vjerujte mi, malo je nadgrobnih spomenika s natpisom: “Da sam barem više vremena proveo(la) za radnim stolom!”.

Ovaj moj tekst i ostale zanimljive tekstove možete naći na web stranicama tjednika Lider, u kolumni Life Coach, na
www.liderpress.hr<< nazad na kolumne