Kolumne
  • BUDITE SPREMNI NA AKTIVNO SUDJELOVANJE U RJEŠAVANJU PROBLEMA.

Učitaj drugu misao

Najnovija kolumna

Uspješan plan za mirovinu? Planirajte svoju mirovinu dok ste još mladi

Mirovina!? Mislite li na to kako ćete jednog dana živjeti kada ne budete zarađivali? Nemojte se ponašati kao da vas nitko nije upozorio. Štedite, privređujte, mudro raspolažite onime što imate i ne dajte se navesti na tanak led potrošakog mentaliteta. Sada je vrijeme da planirate svoj život, čak i ako ste do sada donijeli pokoju krivu odluku.

više >>

Kako izgraditi kvalitetan odnos (12/1/2018)

Kako izgraditi kvalitetan odnos

Odnosi su iznimno važno područje, jer smo društvena bića i tek u interakciji sa drugima dobivamo povratnu informaciju i vidimo odraz svog lika. Dio sebe spoznajemo u procesu introspekcije,putem u vlastitu unutrašnjost, no tek iz naših rekacija na one ljude sa kojima gradimo bliskost, dolazimo do najdubljih dijelova sebe. Lako je biti svetac dok sjediš na vrhu planine i meditiraš bez prestanka. U dinamici sa drugim ljudima otkrivamo dijelove sebe koje još treba iscijeliti.

Intimni odnosi, korak su dalje i od prijateljstva i od obiteljskih odnosa. U izgradnji intimnosti treba biti strpljiv, jer se bliskost ne može izgraditi preko noći. Biti blizak sa nekim znači imati povjerenja da možeš biti onaj tko jesi i da si baš takav prihvaćen. I prihvatiti drugoga kakav on jest, ne mijenjajući ga, no niti mu ne pomažući neprestalno poput Majke Tereze. Svatko nosi svoj dio odgovornosti za odnos i svojim zalaganjem zaslužuje naš trud.

Sljedeća je kvaliteta odnosa između dvoje ljudi, pri gradnji bliskosti, točno znati granice svoga ja, ne izgubiti se potpuno u odnosu (što je često u prvoj fazi ljubavnog povezivanja, kojeg zovemo zaljubljenost). Takav odnos, gdje postoji i "mi" i "ja" uspješno mogu izgraditi dvije emocionalno zrele osobe. Imajte povjerenja u život koji/da će vam na put dovesti onu osobu koja će zrcaliti vaš stupanj razvoja u tom smislu. I budite strpljivi!

Dok se to ne dogodi, razvijajte kvalitetan odnos prema samoj/samom sebi, njegujući ga kao da ga razvijate sa vašim odabranim partnerom. Osjećajte sreću u sebi samom/samoj, pa ako taj partner kojem se nadate nikada ne dođe, vaša sreća će biti u vama. Ne očekujte da vas usreći nešto izvan vas, već samo da, ako se dogodi, uveća vašu sreću. Zovimo, zapravo, to stanje osjećajem mira, zadovoljstva, umjesto "sreća"! Možda je to temeljni razlog zašto sada ne osjećate potrebu za odnosom, iako ga na mentalnoj razini želite. Povezat ćete srce i um onda kada osjetite da ste na to spremni, ali se aktivno pripremajte na taj trenutak.

Ispunite svoj život onime nad čime imate utjecaja - aktivnim stavom prema sebi. Ako ste stalno u kući, a želite svoj svijet ispuniti - pokrenite se. Aktivirajte se! Pozovite prijatelje, odite u šetnju, bavite se onime što vas veseli i ispunjava.

Ta energija ili vibracija privući će onoga tko je isti takav!

Razmislite o važnim kvalitetama koje kao osoba imate, kao i o kvalitetama koje želite da posjeduje osoba sa kojom biste željeli ostvariti zajednicu. Neka te kvalitete, a osobito one koje smatrate iznimno važnima, budu kriterij kod odabira. Romantično očekivanje da nas zapali vatra ljubavi, strast, neki znak u nama da smo se "našli" koju zovemo "kemija", posljedica je mnogih zabluda kojima nas puni kulturološki krug kojem pripadamo, mediji, priče na kojima smo odrasli...ali često nije dobar znak. Važnije je znati što vam je najvažnije u životu i toga se držati. Poštovati svoje kriterije koje odredimo temeljnima.

Možda želite obitelj i to ste osvijestili. Za sada je to dovoljno znati. Ne razmišljajte o tome kao o svom konačnom cilju. Ne čekajte da se dogodi. Ne punite svoje srce bolnim osjećajem "ne imanja"! Namjeru ste time objavili, a sada ju pustite s mirom. Ne pričajte o tome, ne razmišljajte o tome. Koncentrirajte se na onaj dio brige o sebi, kako biste, kada dođe takva prilika, bili spremni za obitelj, partnerstvo, roditeljstvo (zdravi i tjelesno i emocionalno). Ramišljajte o sebi kao o osobi koja je već ispunila tu potrebu, a svakoga tko naiđe najprije vidite kao potencijalnog prijatelja. Tko zna u što se, vremenom, taj odnos može razviti.<< nazad na kolumne