Kolumne
  • DAJTE SI PRILIKU DA RADEĆI ŠTO VOLITE OSTVARUJETE SAN – TO ČINE USPJEŠNI LJUDI.

Učitaj drugu misao

Najnovija kolumna

Radujmo se jeseni (kako se vratiti u puni ritam radnih obaveza nakon ljetnog odmora)

U cipeli ste pronašli kamenčić koji vas je podsjetio na žalo na kojem ste i ove godine proveli duge sate upijajući zrake sunca i odmarajući tijelo i dušu. Na nogama vam je cijelo ljeto bila laganija obuća, a sada će (opet) trebati vezati cipele. A i jakna vam je nekako prekruta. Sputava vas. Ljeto je na izmaku, a godišnji odmor iza vas (već ste ga i zaboravili). Vraćate se (polako) u stvarnost. Budilica je ponovno u funkciji. Radne obaveze, nova školska godina, gužve u prometu. Stiže jesen.

više >>

Bez odgovornosti nema prava na slobodu (4/3/2012)

Spremnost na preuzimanje rizika kod donošenja vlastitih odluka velik je dar. Prije svega to znači da imate pravo na izbor, ali i odgovornost za svoje odluke, za svoje postupke i misli.
Svaka naša odluka rezultira nekom akcijom koja ima posljedice. Prihvaćanje posljedica, unaprijed i bezrezervno, bez obzira je li rezultat za nas povoljan ili nepovoljan, put je u odgovorno ponašanje i u sretan život. Tek tada stječemo povjerenje u život u kojem, bez obzira na trenutnu situaciju (trenutni rezultat) spremno učeći iz svake situacije, preuzimajući punu odgovornost, uviđamo da je krajnji rezultat neko novo iskustvo, novo znanje, novi smjer.

Što možete učiniti kako biste ovladali vlastitim životom, odgovorno živeći:

1. Odlučite prihvatiti spremnost da sami odlučujete o smjeru u kojem će se vaš život odvijati.
Kada se nađete u situaciji koja traži vašu odluku, razmislite o situaciji i mogućim rješenjima, a odluku donesite temeljem prošlih iskustava ili u skladu sa onim što vjerujete da je za vas dobro rješenje. Unaprijed prihvatite mogućnost da odluka koju donesete možda nije najbolja, no da je vaša i da iza nje stojite. Ponavljanjem ovog pristupa steći ćete novu naviku – odlučivati samostalno o vlastitom životu.

2. Odustanite od okrivljavanja drugih za odluke koje donosite.
Ukoliko tijekom faze donošenja odluke želite čuti mišljenje drugih, slobodno primite pogled iz drugog kuta, uz uvijet da za odluku ne okrivljujete nikoga (pa ni sebe). Afirmacija: „Sve je u redu! Ja sam sigurna!“ dobar je put do kontrole nad svojim mislima.

3. Preuzmite odgovornost za ono što vam se događa u životu, ono tko ste sada i tko želite postati.
Svjesno preuzmite odgovornost za odluku, bez obzira što se dogodilo. Podsjetite se da je odgovornost za odluke jedini put do slobode izbora.

4. Prihvatite posljedice svojih postupaka (i misli) i učite iz njih tako da svjesno odabirete nove, drugačije izbore u sličnim situacijama.
Svaku situaciju koju doživljavate shvatite kao priliku za vlastiti rast, postavljajući sebi pitanje: „Što iz ove situacije mogu naučiti?“ Sjetite se situacija u kojima se unatoč odluci koja se kasnije pokazala pogrešnom, ipak preživjeli. „Sutra je novi dan!“ afirmacija je koja će vam pomoći pri prihvaćanju posljedica, ma kakve one bile.

5. Ovladajte mislima i reakcijama na svoje postupke i posljedice koje ti postupci imaju u vašem životu.
Pratite svoje misli i obrasce koji se u određenim situacijama pojavljuju u vašem ponašanju/reakcijama. Što više osvijestite svoj unutarnju svijet, lakše će biti prihvatiti, ali i ovladati svijetom izvan sebe.

6. Odustanite od samosažaljenja.
Samosažaljenje je negativna emocija koja nam onemogućuje da osjetimo i prihvatitmo vlastitu odgovornost. Spriječava naš rast i razvoj, zamagljuje nam misli i mogućnost donošenja zdravih i konstruktivnih odluka. Odustanite od samosažaljenja upravo kontrolom misli koje su samodestruktivne. Jačajte samopouzdanje.

7. Ne prepuštajte se ljutnji i negativnim emocijama.
Ljutnja je siguran znak da ne prihvaćamo odgovornost u svom životu. Ukoliko uz ljutnju osjećamo i druge negativne emocije, na pravom smo putu da greške ponavljamo, te privlačimo situacije koje nas vrte u začaranom krugu negativnih događanja.<< nazad na kolumne