Kolumne
  • ČUJEM I ZABORAVIM. VIDIM I SJETIM SE.ČINIM I SHVAĆAM. (KONFUCIJE)

Učitaj drugu misao

Najnovija kolumna

Uspješan plan za mirovinu? Planirajte svoju mirovinu dok ste još mladi

Mirovina!? Mislite li na to kako ćete jednog dana živjeti kada ne budete zarađivali? Nemojte se ponašati kao da vas nitko nije upozorio. Štedite, privređujte, mudro raspolažite onime što imate i ne dajte se navesti na tanak led potrošakog mentaliteta. Sada je vrijeme da planirate svoj život, čak i ako ste do sada donijeli pokoju krivu odluku.

više >>

Vision Board – ploča za vizualizaciju (1/12/2017)

Još sam kao mala imala osjećaj da ako se koncentriram na neku želju – mogu je i ostvariti. Prvi puta sam to osvijestila u jednoj emocionalno iznimno stresnoj, strahom i razočarenjem nabijenoj situaciji, koja je na mene ostavila dubok trag i vjerojatno me zauvijek promijenila. Išla sam u treći ili četvrti razred osnovne škole. Pisali smo test iz matematike i svi ga odreda vrlo loše riješili. Iscrpljeni strahom od loših ocjena i razočarani zbog rezultata testa, skupili smo se u hodniku ispred razreda. Grupirali se, valjda, da se međusobno utješimo. U našem je razredu bila i djevojčica koja je, kao jedna od rijetkih, pohađala vjeronauk. Bilo je to u vrijeme kada taj predmet nije bio dio školskog programa. Počela nam je pričati o tome kako se ona moli kada je u nekoj nevolji i predložila nam da se svi skupa pomolimo da nam učiteljica vrati test. Do tada se takvo što (vraćanje na «dopunu» testa kojeg bismo netom bili napisali) nije dogodilo, no očajni kakvi smo bili, prihvatili smo njen prijedlog, sklopili dlanove kako nas je podučila, zatvorili oči i otvorili srca. Ne znam za druge, no ja sam bila odgajana kao agnostik i nikada se prije toga nisam pomolila. Vrijeme očaja traži očajničke pokušaje! Vrativši se u razred na početak sljedećeg sata, ostala sam, zajedno sa ostalim učenicima, u priličnom (pozitivnom) šoku - učiteljica nam je vratila test, rekavši nam da je primijetila da smo svi velik dio testa ostavili nedovršenim te je odlučila vratiti nam ga na - dopunu. Upravo ono što smo tako žarko željeli ispunilo se. Naša je molitva «upalila»!

Objašnjenje ovog «čuda» je na prvu sasvim logično - kolektivni neuspjeh učenika neuspjeh je i učiteljice, a naša je učiteljica bila vrlo pravedna. No ostaje činjenica da nam prije toga nikada nije vratila test. To me je doslovno oborilo s nogu! Stvorila sam moćno uvjerenje da jednostavnom molitvom mogu s lakoćom ostvariti željeno. Poželim - zamolim - ostvarim! Često sam se, nakon toga iskustva, molila kada bih nešto željela. Sviđao mi se neki dečko, pomolila sam se da ga sretnem ili da se i ja njemu sviđam...Takve sitnice, priznajmo, iznimno su važne djevojčicama u pubertetu.

Nekada su se moje želje ispunjavale, no uspjeh nije bio zagarantiran. Tada još nisam znala za tajni sastojak koji je pomogao u ispunjavanju mojih molitvi - čistu, usmjerenu energiju jasne emocije koja nema sumnje u to što želi! Intenzitet emocije ravno iz srca, a ne iz uma čija logika kaže «nema šanse!». Baš kao onda kad nam je test vraćen, jer je upravo to bilo ono  što smo svi punim srcem željeli. Upoznala sam tako moć koju mi je dala molitva. Tada sam ju površno shvaćala pa sam tako propuštala ostvarivati svoje potrebe i želje – svaki puta. Pomalo sam ju i, priznajem, iskorištavala bez mjere.

Iako sam malo po malo na nju zaboravila, te sam se svoje «moći» ponovno prisjetila kada sam se udala i s kćeri i suprugom živjela kod njegovih roditelja. Ono što mi je silno nedostajalo bila je naša privatnost, naš dom - naš stan. Roditelji moga tadašnjeg supruga bili su tolerantni, no trebam li isticati koliko je mladom paru potreban prostor i vrijeme za njihovu privatnost? Uglavnom, moja je glavna želja bila imati svoj krov nad glavom, mjesto na kojem ćemo bez utjecaja drugih ljudi moći živjeti svoj život. Žarko sam željela useliti u naš stan, naš dom, stvoriti našu oazu. Pomislila sam kako mi je ranije fokusiranje na želju davalo rezultat, možda će ponovo. I, stjecajem raznih okolnosti, to se i dogodilo. Ovo su mi «čudo», poput mnogih do tada omogućili moji roditelji, osjetivši pritisak pod kojim sam bila, a stalnih jadikovkama sam ga vršila i nad njima. Život je svojim tijekom išao dalje. Želja je bilo puno, no nisu sve bile tako važne, a one važne su se i ostvarivale. Ponekad.

Velike životne krize kroz koje sam prolazila tjerale su me da tražim rješenja kako bih si olakšala situacije koje su bile iznimno zahtjevne. Pročitala sam u to vrijeme knjigu Loiuse Hay Kako iscijeliti duh i tijelo i doznala za afirmacije. Koristila sam ih i u periodu kada sam učila kroz život ići kao samohrani roditelj. Stanovala sam u malom stanu sa svojom kćerkom koja je vrijedno učila i spremala se upisati Medicinski fakultet. Poželjela sam imati veći stan i krenula sa afirmacijom: «Živimo u stanu koji u potpunosti zadovoljava moje i potrebe moje kćeri.» Da bih ojačala svoju namjeru uredila sam stan u kojem smo živjele tako da me ispunjava osjećajem zadovoljstva, a ne osjećajem nedostatnosti. Odabrala sam četvrt (u blizini faklulteta) i u nepune dvije godine našla se u dnevnom boravku svog novog doma u kojem sam se osjećala baš kao kad sam izgovarala svoje afirmacije. Bio je to stan koji je potpuno zadovoljavao naše potrebe!

Kasnije je taj proces ostvarivanja želja išao jednostavnije, jer sam doznavala i učila nove alate te dobivala nove ideje. Bilo je slučajeva kada sam doslovce zamislila stvar koju trebam i vođena intuicijom ušla u trgovinu koja ima baš takvu stvar koju trebam, idealnih dimenzija, oblika pa i - cijene.

Najučinkovitiji alat za materijalizaciju želja, za mene je ipak ploča za vizualizaciju - Vision Board, kojeg je popularizirao film «Tajna», a najvjerojatnije je nastao inspiriran slikarskom tehnikom kolaž, koju su prvi počeli korisiti veliki kreativci i umjetnici Pablo Piccaso i Georges Braque.

Kreativnost znači stvaranje, a povezivanjem vizualizacije i afirmacija – popularnih tehnika za materijalizaciju želja - dobivamo još učinkovitiji alat za stvaranje, a to je spomenuta ploča za vizualizaciju. Kroz vizualni kolaž možete lako prikazati život kakvom težite pa čak i ako, u danom trenutku, niste sasvim sigurni kakvom. Ako ste spontani i vjerujte da zaslužujte kvalitetan život, to je dovoljno da biste iskoristili prednosti vizualizacije. Iako vizualizaciju možete koristiti putem mašte ja prednost dajem opipljivim slikama na panou. Najčešće je riječ o kaširanom posteru (ljepenka u više slojeva papira, koja stoga ima čvrstoću, pa može stajati u prostoru naslonjena na zid ili stalak). Na pano možete lijepiti fotografije, ilustracije ili slike iz magazina. To trebaju biti slike koje vas inspiriraju i prikazuju atmosferu, motive ili ideje koje u vama izazivaju pozitivne osjećaje. Listajući magazine, a da pri tom ne tražite išta specifično, reagirajte sponatno na nešto što u vama izaziva dobar osjećaj, a nakon toga iz «hrpe» izrezanih fotografija, izaberite one koje su vam najinspirativnije i polijepite ih na pano. To mogu biti slike onoga što biste željeli postati, mjesta gdje i želite živjeti ili onoga što želite imati ili raditi. Dajte svojoj mašti na volju i nemojte se ograničavati. U centar ploče možete staviti vlastitu sliku ili još bolje bolje, stavite svoj lik na svaki od izrezanih motiva koje predstavljaju situaciju u kojoj se zamišljate. Dakle, ako je vaš cilj da povećate dohodak, odaberite slike života koji je sukladan s višim dohotkom. Pitanja koja vam mogu pomoći u dizajniranju sukladne vizije na ploči su, na primjer: Što biste (u)činili drugačije ako prihvatite svoj cilj? Gdje biste živjeli (mjesto, zemlja ili čak i četvrt ili ulica)? Gdje biste putovali? Kako biste izgledali? Što biste posjedovali? Što biste radili? S kime biste bili okruženi? Pritom pažljivo osluškujte imate li otpore na ove nove i ideje ili čak i strah. Prepoznate li ih, ne dopustite da prevladaju, a posebno ne dopustite glasu u vama da prosuđuje što je od vaših želja dobro a što loše.

Gledajte svoju ploču za vizualizaciju redovito, odmah po buđenju dok ste još sneni, ali i tijekom dana i osobito prije spavanja i primjećujte ono što se već pomalo ostvaruje. Na taj način usmjeravate svoj fokus na željeno i podržavate aktivnosti kojima želje ostvarujete. Važan je pri tome osjećaj koji imate prilikom gledanja ploče. Često nam, naime, odsustvo onoga što želimo stvara bolne ili negativne osjećaje. Ti negativni osjećaji neispunjenosti i zakinutosti upravo su, prema mom iskustvu, ono što nas sprječava da željeno ostvarimo. Odagnajte stoga svaku sumnju, preispitajte svaki negativni osjećaj kojim na neki način «minirate» svoje ciljeve. Budite uporni i disciplinirani i to barem 21 dan (3 tjedna), ili još bolje tijekom perioda od 6 do 8 tjedana. To je vrijeme potrebno da bismo prestali pružati otpore i stekli novu naviku. Nakon toga spremite ploču. Zarolajte ju i stavite u neki prostor koji vam nije izložen pogledu, pa potpuno zaboravite na nju i sjetite je se tek kada vidite da se vaš život počeo ostvarivati u skladu s vizijom. Ponekad će vam za to trebati neko vrijeme. No, što je to prema vječnosti?

Sjajno, reći ćete. Gdje li je meni kraj!? Ta, mogu stvoriti što poželim u svom životu. Ima ipak jedan problem koji je glavna prepreka ostvarivanju naših namjera, a to je ovladavanje mislima. Postići sklad želja, misli i emocija nije uvijek tako jednostavno. Ma lako je materijalizirati stol, svjetiljku pa i stan. Što je s odnosima? Taj je zadatak za mene, primjerice, najteži upravo u posljednjih nekoliko godina kako je moja vještina upravljanja sobom i svojim emocijama narasla. Svatko od nas ima neko područje u kojem je su izazovi osobito snažni. Meni je to partnerstvo u ljubavi. Ostaje mi da ovladam i tim područjem. I javim vam rezultate.<< nazad na kolumne