Faq
  • DAJTE SI PRILIKU DA RADEĆI ŠTO VOLITE OSTVARUJETE SAN – TO ČINE USPJEŠNI LJUDI.

Učitaj drugu misao

Najnovija kolumna

Uspješan plan za mirovinu? Planirajte svoju mirovinu dok ste još mladi

Mirovina!? Mislite li na to kako ćete jednog dana živjeti kada ne budete zarađivali? Nemojte se ponašati kao da vas nitko nije upozorio. Štedite, privređujte, mudro raspolažite onime što imate i ne dajte se navesti na tanak led potrošakog mentaliteta. Sada je vrijeme da planirate svoj život, čak i ako ste do sada donijeli pokoju krivu odluku.

više >>

U čemu je razlika između Coachinga i drugih načina osobnog rasta i razvoja? (4/3/2012)

Za razliku od terapije, Life Coaching traži odgovore na pitanje gdje ste sada, a ne što vas je u prošlosti do toga dovelo. Iako prošlost utječe na formiranje onoga tko smo i što smo, fokus u Life Coachingu je na tome gdje želimo biti i kako do toga stići. Svaka situacija, svaki klijent i svaki termin treninga je drugačiji. Cilj je da općenito postignete kontrolu nad svojim životom, prihvaćajući odgovornost za ono tko ste i što ste. I za ono što činite (ili ne činite). Trener vas vodi kroz proces pomažući vam da postavite ciljeve i da ih ostvarujete. Trener će biti uz vas uz svaki vaš korak. A svaki je korak bitan.

Life Coaching nije terapija. Ukoliko tijekom Coachinga trener zaključi da bi vam terapija više pomogla, uputit će vas adekvatnom terapeutu. Vaša je odluka želite li ići tim putem.

Life Coaching nije niti savjetovalište, iako vam pomaže naći odgovarajuća rješenja. Od savjetnika se, u pravilu, očekuje da za problem koji mu je predstavljen predloži optimalno rješenje. Savjetnik tada prikuplja podatke, izvrši analizu funkcija i kvantificira zahtjeve za promjenom/ama, kojima podupire svoj prijedlog rješenja, kako bi bila ostvarena strukturalna promjena i problem bio riješen. Pristup trenera u Life Coachingu je drugačiji: promjene koje su potrebne otkriva zajedno s klijentom i to na osobnom nivou (ne mijenjajući druge ljude ili okruženje).

Poseban dio Life Coachinga je Business Coaching (ili upravljanje poslovnim životom) koji tvrtkama i poslovnim ljudima omogućuje da postignu promjene u kraćim vremenskim periodima i uz manje troškove, a uz dugotrajnije rezultate od onih koje je moguće postići samo savjetovanjem.

Life Coaching nije mentorstvo! Mentor je netko tko pomaže drugoj osobi da nauči neki poseban zadatak ili stekne neku novu vještinu. Mentor ima veliko iskustvo i zna ga prenijeti klijentu, kako bi “prečicom” savladao područje za koje bi mu samostalnim radom trebalo dulje vrijeme.
Life Coaching ne zahtjeva od trenera da posjeduje specifična znanja o klijentovom poslu ili zanimanju. Upravo je i odsustvo tog iskustva prednost, jer trener zajedno s klijentom radi na tome da klijent sam osvijesti pitanje, a onda i nađe odgovor.<< nazad na faq